Hlavní obsah

Tisíce českých webů Rusům ukážou, co se doopravdy děje na Ukrajině

Co se děje na Ukrajině? To se dozvědí všichni Rusové, kteří se podívají na tisíce českých webů, které se připojily k iniciativě web4ukrajina.cz. Díky zpravodajskému portálu Novinky.cz, který provozuje společnost Seznam.cz a vydavatel deníku Právo, společnost Borgis, se jim totiž kromě výzvy k ukončení bojů na Ukrajině zobrazí také aktuální zprávy v jejich mateřštině.

Foto: repro web4ukrajina.cz

Tato hláška se zobrazí Rusům, když se pokusí přihlásit na web, který se zapojil do iniciativy web4ukrajina.cz.

Článek

„Do projektu web4ukrajina.cz je zapojeno více než 9300 českých webů, s denní návštěvností více než 600 000 uživatelů. Zapojují se nejen osobní stránky, ale například i e-shopy, dokonce i některé ruské weby provozované na území ČR,“ řekl Miroslav Prosecký, jeden z iniciátorů tohoto internetového odboje.

Internetový odboj, za kterým původně stála jen pětice českých programátorů, zveřejnil již minulý týden jednoduchý skript, který si může jakýkoliv správce webů vložit na své stránky, aby zablokoval přístup Rusům. Kód je dostupný na stránkách projektu web4ukrajina.cz a zároveň i na mezinárodní anglické verzi web4ukraine.org.

Novinky přinášejí zpravodajství v ruštině

Internet a PC

Díky úpravě zdrojového kódu bude na šest vteřin zablokován ruským uživatelům přístup na daný web, místo toho se jim zobrazí hláška o tom, že se požaduje zastavení ruské agrese vůči Ukrajině. Od čtvrtečního večera se jim také zobrazí výzva v ruštině, která je navede na zpravodajství o válce mezi Ruskem a Ukrajinou v jejich mateřštině, které jsou publikovány ve speciální sekci na serveru Novinky.cz každý den.

„Reagujeme na kroky Ruska, které vedly k razantní cenzuře místních nezávislých médií. Naším cílem je poskytnout objektivní zpravodajství i lidem, kteří k němu v této době nemají přístup ve své domovině,“ řekl šéfredaktor Novinek Vladimír Dušánek.

Média v Rusku jsou pod přísným státním dohledem, například v pondělí úřady zakázaly vysílání nezávislého rádia Echo Moskvy a televize Dožď. Důvodem byl právě způsob, jak tato média informovala o ruské vojenské operaci na Ukrajině, kterou je oficiálně zakázáno označovat za invazi či válku.

Rusko brání šíření informací, za lživé zprávy o armádě hrozí až 15 let vězení

Evropa

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám