Hlavní obsah

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

– Moskva

Podle rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina má Rusko přijímat platby za plyn a ropu už pouze v rublech. Ve hře je ale také možnost platit bitcoiny, jak upozornil server CoinDesk.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Lukáš Kovanda z národní ekonomické rady vlády (NERV) má však tyto plány za blufování, případně za akt zoufalství.

„Rusko by si prodejem plynu a ropy za bitcoiny nepomohlo, vždyť bitcoin za poslední dobu propadl podobně jako rubl. Moskva zmiňováním bitcoinu buď blufuje, nebo je zoufalá,“ prohlásil v reakci na ruské plány Kovanda.

Zdůraznil, že plánům Ruska evidentně nevěří ani světové trhy. „Pokud by trh ze své jakkoli podstatnější části věřil, že Rusko bude moci systematicky a plošně využívat kryptoměnu k obchodování s jeho klíčovými surovinami, bictoin by dramaticky zpevnil. Byl by to do značné míry zlom v jeho celé dosavadní historii,“ konstatoval ekonom.

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Internet a PC

Jen pro přátelské země

Otázku plateb prostřednictvím kryptoměny nastolil tento týden ruský předseda energetického výboru Kongresu Pavel Zavalnyj. Ten ve čtvrtek navrhl, aby od spřátelených zemí Moskva přijímala platby i v bitcoinech.

„Číně jsme dlouho navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech. Turecko by mohlo používat rubly nebo liry. S těmito zeměmi bychom mohli obchodovat také v bitcoinech,“ prohlásil Zavalnyj.

Server BBC upozornil, že snahu Ruska o platby v bitcoinech lze chápat jako pokus o posílení hodnoty rublu. Ten kvůli sankcím za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu letos ztratil již více než 20 procent ze své hodnoty.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Nařízení Putina

Platby za plyn a ropu v rublech požaduje prezident Vladimir Putin, který to oznámil ve středu. Opatření se má týkat zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce. Mezi ně patří země EU, USA, Velká Británie, Japonsko, Kanada, Norsko, Singapur, Jižní Korea, Švýcarsko a Ukrajina.

Ruská centrální banka a tamní vláda mají během nadcházejícího týdne určit, jak budou platby v rublech místo cizích měn probíhat.

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

Ruský plyn zatím proudí podle smluv

Ekonomika

Reklama

Související články

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich...

Výběr článků

Načítám