Hlavní obsah

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

V letošním roce sílí v různých koutech světa snahy o regulaci kryptoměn. Ruský prezident Vladimír Putin se ale v rozhovoru pro server CNBC vyslovil pro jejich podporu, i když při obchodování s nimi by byl zatím opatrný.

Článek

„Kryptoměny mají právo na existenci a na to, aby se používaly jako platidlo,“ řekl Putin během rozhovoru. Jedním dechem ale dodal, že je příliš brzy na to, aby se uvažovalo o používání kryptoměn při obchodování s ropou a dalšími komoditami, které tvoří většinu ruského vývozu.

Jeho postoj ke kryptoměnám tedy není tak otevřený jako v případě prezidenta Salvadoru Nayiba Bukeleho. Ten totiž vidí v bitcoinech, které jsou zatím nejhodnotnější kryptoměnou na světě, budoucnost. Na jeho popud byl dokonce bitcoin minulý měsíc přijat v této středoamerické zemi jako oficiální platidlo vedle dolarů.

Salvadorci si zvykají na placení bitcoinem. Problémy přetrvávají

Internet a PC
Foto: Jose Cabezas, Reuters

Prezident Salvadoru Nayib Bukele

Je nicméně zřejmé, že Rusko hledá alternativy k obchodování v dolarech. A to už od roku 2014, kdy muselo po anexi Krymu čelit sankcím Západu. Putin dříve opakovaně obvinil Spojené státy z toho, že „používají svou měnu jako zbraň“.

Před obchodováním s kryptoměnami nicméně Ruská centrální banka investory opakovaně varovala, především kvůli silně kolísajícímu kurzu. Oficiálně se kryptoměny nesmí v Rusku používat jako platební prostředek.

Zda se to po prohlášení Putina změní, není zatím jasné. Jisté je nicméně to, že na Putinův rozhovor reagoval bitcoin silným růstem. V pátek ráno vystřelil až na 59 961 dolarů (1 311 710 Kč), což je nejvyšší hodnota od květnového pádu. Ještě na začátku minulého týdne byl kurz pouze 47 777 dolarů (1 045 170 Kč).

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Čínské tažení proti kryptoměnám

S kurzem bitcoinu v září velmi zahýbala facka od Pekingu, když čínská centrální banka oznámila, že jsou všechny kryptoměnové transakce postaveny mimo zákon. Zákaz se netýká pouze služeb poskytovaných v Číně, ale také společností, které na území nejlidnatější země světa poskytují zahraniční kryptoměnové transakce.

Mimo zákon byly přitom kryptoměnové transakce postaveny už dříve. Týkalo se to ale hlavně finančních institucí a platebních společností, které nesměly v nejlidnatější zemi světa poskytovat žádné služby spojené s kryptoměnami.

Veškeré kryptoměnové transakce jsou nezákonné a zakazují se, rozhodla Čína

Internet a PC

Své tažení proti kryptoměnám však nyní Čína posunula na zcela novou úroveň. Nová směrnice, která byla zveřejněna na oficiálních stránkách tamní centrální banky, totiž platby v bitcoinech a dalších virtuálních měnách zakazuje komukoli.

V praxi to znamená, že Číňané nesmějí s kryptoměnami jakkoliv obchodovat. Nezákonné je i to, pokud někdo na území Číny poskytuje jakékoliv transakce spojené s kryptoměnami zahraničním společnostem či jednotlivcům.

Čína bouchla do stolu a bitcoin zažívá volný pád

Internet a PC

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám