Hlavní obsah

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přestože ruský prezident Vladimir Putin nařídil tento týden Gazpromu, aby za plyn přijímal platby jen v rublech, ve hře je teď i možnost úhrady bitcoiny, a to i za ropu. Týkat se to má ovšem pouze zemí, které Moskva považuje za přátelské. Upozornil na to server CoinDesk, který se specializuje na oblast kryptoměn.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

Otázku plateb za ruský plyn nastolil Putin tento týden ve středu. Opatření se má podle jeho plánu týkat zemí, které Rusko nepovažuje za přátelské a které proti Rusku zavádějí tvrdé ekonomické sankce. Mezi ně patří země EU, USA, Velká Británie, Japonsko, Kanada, Norsko, Singapur, Jižní Korea, Švýcarsko a Ukrajina.

Ruská centrální banka a tamní vláda mají nyní čas do příštího týdne, aby přesně určily, jak budou platby v rublech místo cizích měn probíhat. Putin to prohlásil ve středu na videokonferenci, kterou odvysílala ruská státní televize.

Platby v rublech nicméně Západ odmítá. „Smlouvy říkají něco jiného a nepředpokládají platbu v rublech. Vypadá to, že ve většině případů je to naprosto jasná situace,“ prohlásil ve čtvrtek německý kancléř Olaf Scholz (SPD). [celá zpráva]

Nové smlouvy se zahraničím budeme uzavírat jen v rublech, vyhlásil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Platby od Číny a Turecka

Podle serveru CoinDesk jde ale Rusko v odstřižení plateb za ropu a plyn v eurech a dolarech ještě dál. Předseda energetického výboru Kongresu Pavel Zavalnyj ve čtvrtek navrhl, aby od spřátelených zemí Moskva přijímala platby i v bitcoinech.

„Číně jsme dlouho navrhovali, aby přešla na platby v národních měnách – rublech a jüanech. Turecko by mohlo používat rubly nebo liry. S těmito zeměmi bychom mohli obchodovat také v bitcoinech,“ prohlásil Zavalnyj.

Server BBC upozornil, že snahu Ruska o platby v bitcoinech lze chápat jako pokus o posílení hodnoty rublu. Ten kvůli sankcím za vpád ozbrojených sil na Ukrajinu letos ztratil již více než 20 procent ze své hodnoty.

Rusko navzdory sankcím zůstává největším světovým vývozcem zemního plynu a druhým největším dodavatelem ropy.

Putinovi kryptoměny nevadí. Ani jako platidlo

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám