Hlavní obsah

Ruský plyn zatím proudí podle smluv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože ceny zemního plynu stoupají a ruský prezident Vladimir Putin ve středu rozhodl, že Rusko bude od evropských odběratelů přijímat platby pouze v rublech místo v eurech či dolarech, dodávky domácnostem zatím ohroženy nejsou.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Gazprom

Článek

„Dodávky odpovídají objednaným objemům a žádné výpadky jsme v minulých dnech ani týdnech nezaznamenali,“ řekl Právu Martin Chalupský, mluvčí innogy, největšího dodavatele plynu v ČR.

Společnost nenakupuje plyn přímo od ruského Gazpromu, ale od stálých evropských partnerů, zejména firem RWE Supply and Trading a MWM CEEnergy. Změna smluv mezi dodavateli innogy a Gazpromem by se tak innogy nedotýkala stejně jako zákazníků této firmy. „Máme nakoupeno na rok až dva dopředu,“ dodal Chalupský.

Za ropu a plyn půjde platit v bitcoinech, zvažuje Rusko. Ale ne pro všechny

Internet a PC

Na dodávky pro konečné zákazníky ruské rozhodnutí nemá vliv ani pro ty, kdo plyn odebírají od ČEZ. „Plyn našim zákazníkům dodáváme bez jakýchkoliv omezení,“ potvrdil Právu mluvčí Roman Gazdík.

Ceny rostou

Co se týče smluv s Ruskem, není podle zdroje Práva, který si nepřál být jmenován, jasné, jestli je změna měny při platbách aktuální, nebo by se realizovala v průběhu příštích let. Koneční dodavatelé v Česku nakupují standardně v eurech a dolarech. „U velké pětky, tedy dodavatelů poslední instance, je velká stabilita a jistota pro trh,“ uvedl zdroj.

U elektřiny se jedná o společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražskou energetiku, u plynu jde o firmy innogy Energie, E.ON Energie a Pražská plynárenská.

Platit za plyn v rublech? To ve smlouvě není, odmítají Němci Putinova nová pravidla

Ekonomika

Ceny plynu po ruském rozhodnutí výrazně vzrostly. „Ještě ve středu jsme se pohybovali na úrovni 95 eur za MWh, nyní už to je 114 eur (jde o čtvrteční údaj, v pátek odpoledne byla cena 105 eur – pozn. red.). Trh zareagoval na rostoucí napětí a bude záležet, jak se k tomu postaví protistrana. Vyhlašovat jednostranně takové rozhodnutí bez předchozí domluvy je problematické a Rusko podle mě testuje, jak se k tomu země EU postaví,“ řekl Právu hlavní analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Pokud platbu v rublech přijmou, Rusko by podle Křečka mohlo i do budoucna diktovat podmínky. V případě plateb rublem, který je značně volatilní, by se muselo pojišťovat kurzové riziko, a to by mohlo vést k dalšímu růstu cen pro zákazníky.

Skončil další dodavatel energií

Ekonomika

Skončil další dodavatel

Ukončení činnosti ve čtvrtek ohlásil další dodavatel, Česká energetická a plynárenská. Důvodem je konec partnerské společnosti Manta Commodities SE, která zajišťovala odchylky v dodávkách. Manta Commodities oznámila konec činnosti na začátku týdne. Informoval o tom web Aktuálně.cz.

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) měla společnost 1254 odběrných míst, odběratelé nyní skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI).

Podle dat Operátora trhu s elektřinou (OTE) měla společnost 1254 odběrných míst, odběratelé nyní skončí v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončilo od loňského podzimu už asi dvacet dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila dodávky do 900 tisíc odběrných míst v polovině října.

Podle mluvčího Energetického regulačního úřadu Michala Keborta je situace vážná.

Nové smlouvy se zahraničím budeme uzavírat jen v rublech, vyhlásil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

„Jde o mimořádné zhoršení na energetických trzích, situace je přímým důsledkem ruské agrese. V případě dalšího zhoršení může ohrožovat i jinak stabilní společnosti,“ řekl Právu.

Upozornil také na to, že nelze odhadnout, kolik bude stát plyn, byť jen na den dopředu. „V průběhu března ceny dosáhly dvojnásobku hodnoty z doby, kdy ukončila dodávky Bohemia Energy,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám