Hlavní obsah

Platit za plyn v rublech? To ve smlouvě není, odmítají Němci Putinova nová pravidla

Měna, kterou se platí za ruský plyn, je smluvně stanovená, prohlásil ve čtvrtek německý kancléř Olaf Scholz (SPD). Reagoval tak na prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, že Moskva bude žádat platby za plyn určený pro Evropu v rublech, nikoliv v eurech či dolarech.

Foto: Reuters

Německý kancléř Olaf Scholz

Článek

Opatření by se podle šéfa Kremlu týkalo zemí, které Rusko považuje za nepřátelské a které proti němu zavádějí tvrdé ekonomické sankce. Patří mezi ně země EU, USA, Velká Británie, Japonsko, Kanada, Norsko, Singapur, Jižní Korea, Švýcarsko a Ukrajina.

„Snažíme se získat přehled,“ odpověděl Scholz na dotaz, jaké důsledky budou pro Německo plynout z Putinova požadavku, aby se za plyn v budoucnu platilo pouze v rublech. „Smlouvy říkají něco jiného a nepředpokládají platbu v rublech. Vypadá to, že ve většině případů je to naprosto jasná situace,“ řekl Scholz.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck tvrdí, že ruský požadavek představuje porušení smlouvy.

Kupovat rubly může vést k narušení sankcí

Moskva hodlá dodávat plyn podle plánu i nadále, změny se mají dotknout pouze měny pro účely zúčtování plateb. Centrální banka a ruská vláda nyní mají týden na to, aby určily způsoby přechodu z plateb v cizích měnách na platby v rublech, řekl Putin.

Putin nařídil Gazpromu, aby za plyn přijímal jen platby v rublech

Válka na Ukrajině

Putinovo rozhodnutí by podle politika CDU Norberta Röttgena mohlo v konečném důsledku znamenat zrušení sankcí. „Putin požaduje, abychom za dovoz ropy a plynu platili přímo v rublech. Na to by naše společnosti musely v (ruské) centrální bance vyměnit eura nebo dolary za rubly. To by masivně podkopalo sankce centrální banky,“ řekl Röttgen.

Serveru Der Tagesspiegel napsal, že němečtí dodavatelé plynu reagovali nejistě, protože smlouvy mají měnovou doložku, která počítá s platbou v dolarech nebo eurech.

„Toto je eskalace ekonomické války,“ řekl agentuře Reuters Jens Südekum, profesor Institutu pro hospodářskou soutěž na univerzitě v Düsseldorfu.

Nové smlouvy se zahraničím budeme uzavírat jen v rublech, vyhlásil šéf Roskosmosu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám