Hlavní obsah

Restaurace si příště rozmyslí, jestli znovu otevřít, řekl šéf asociace

Novinky, Dominika Jeřábková
Aktualizováno

Pokud dojde k opětovnému uzavření, budou podniky podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka při dalším rozvolňování obezřetnější. Následná likvidace zásob s sebou podle něj nese velké náklady a nevyloučil, že další vlna uzavírek bude pro některé z podniků likvidační.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Restaurace otevřely 3. prosince, od 9. prosince budou moci mít otevřeno jen do 20:00 hodin

Článek

„Kdyby nastal nejčernější scénář, kterého jsme se obávali, a sice příchod třetí vlny uzavírání s tím, že ji mohou následovat další, nemohou to někteří podnikatelé přežít. Ale těžko říct, kolik jich bude,“ řekl Novinkám.

Po rozhodnutí vlády uzavřít podniky od 20:00 řekl, že vláda jedná na základě kolektivní viny.

Restaurace musí zavřít už ve 20 hodin

Domácí

"Neviděli jsme žádnou statistiku, kolik z 35 000 restaurací opatření porušilo. Pokud se tak někde stalo, orgány mají činit, mají pravomoc provoz uzavřít. K dodržování restrikcí neustále vyzýváme," řekl Stárek.

„Porušení opatření má být potrestáno, místo toho platí kolektivní vina pro gastronomii. Pokud bude vláda takto měnit pravidla, už nikdo neotevře,” řekl.

Uvolnění režimu se podle něj trefilo do Mikuláše, kdy lidé nedodržovali žádná vládní nařízení. Plná podle něj byla náměstí, ulice i veřejná doprava. Trest přitom podle něj padl pouze na restaurace.

Skóre stouplo na 64

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES v neděli stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému stupni pohotovosti, který obnáší i opětovné uzavření restaurací a obchodů. Dostane-li se však index PES do vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření, pro zpřísnění musí v pásmu zůstat tři dny. Vicepremiér Karel Havlíček ale již připustil, že je ČR jen krůček od zmiňovaných opatření. Další postup byl v pondělí na programu jednání vlády.

Chybí krůček k dalšímu zavření provozoven, varuje Havlíček

Domácí

V současnou chvíli by proto Stárek restauratérům doporučil, aby počítali s variantou brzkého uzavření. „Další ztráty následně vznikají kvůli nákupu velkého množství zásob. Nelze to ze dne na den uzavřít. Likvidace potravin je na základě platných předpisů mnohem složitější než jejich nákup,“ vysvětloval šéf asociace.

Rážová: Návrat ke čtvrtému stupni rizika je velmi reálný

Koronavirus

Zároveň podotkl, že ani při zhoršující se situaci nejde hledat u restaurací kolektivní vinu. Odkazoval na několik případů z minulého týdne, kdy restaurace navzdory daným pravidlům měly otevřeno i po 22. hodině. Jak navíc informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO), navzdory opakovanému upozornění během noci opětovně otevíraly. „Jediná možnost je jít cestou tvrdých sankcí,“ podotkl Stárek.

Blatný Čechy kritizoval za nezodpovědnost. Ti se ze dne na den polepšili

Koronavirus

„Za týden na trojce už všichni neotevřou“

Naznačil, že pokud by se rozvolňování nadále řídilo podle systému PES, nebudou reagovat na rozhodnutí vlády o opětovném rozvolnění zdaleka všechny restaurace. „Nedovedu si představit, že se za týden řekne, že jsme opět na trojce, a otevíráme. Opravdu není pro provozovatele možné, aby po pár dnech od otevření opět zavírali. Pokud k tomu dojde, bude příště mnoho z nich váhat, zda má vůbec otevřít,“ doplnil Stárek.

Maláčová upravila pravidla pro kurzarbeit

Domácí

A právě o tom, které restaurace přežijí, bude podle něj rozhodovat mimo jiné také státní pomoc. „Aktuální kompenzace (kurzarbeit a příspěvek na nájem – pozn. red.) neřeší ztráty, které podniky mají. Měl by vzniknout program přímých dotací,“ podotkl Stárek.

Za možné řešení přitom označoval nastavení jako v okolních zemích. Jako konkrétní příklad následně uvedl Rakousko, kde se kompenzace pohybují kolem 70 procent obratu z loňska. „V jednotlivých oborech by se porovnalo, jaké propady nastaly za letošní rok oproti stejnému období loni, následně by se odečetly dosavadní kompenzace a podnikatelům by se dorovnalo, o co letos přišli,“ nastínil jeden z možných přístupů.

PES je na čtyřce, vláda bude jednat o zpřísnění

Koronavirus

„Pokud tu byl propad, je evidentní, že nevznikl kvůli ničemu jinému než koronavirové krizi,“ míní Stárek.

„Dufek mluví nesmysly”

Ostře se přitom nejenom do restaurací, které požadovaly vyšší kompenzace, pustil před nedávnem šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Uvedl, že se nic nestane, pokud polovina restaurací zkrachuje, jelikož je jich dostatek, a naopak by se měly pro lidi z oboru organizovat rekvalifikační kurzy s tím, že trh potřebuje hlavně dělnické profese.

Dufek ještě přitvrdil: Ať se restauratéři a hoteliéři přeškolí na dělnické profese

Ekonomika

Podle Stárka je však Dufek v oblasti pohostinství zcela nekompetentní. „Myslet si, že lidé kvalifikovaní ve službách přejdou na práci svářeče, je naprostý nesmysl. Pokud se budou lidé na něco rekvalifikovat, tak v oblasti, které rozumí, a sice ve službách, kde mají kontakt s lidmi, či v rámci potravinářství,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám