Hlavní obsah

Blatný Čechy kritizoval za nezodpovědnost. Ti se ze dne na den polepšili

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie během sobotního mikulášského večera a noci na neděli nemusela řešit žádný vážnější problém související s nedodržováním vládních nařízení. Ještě v sobotu přitom ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hovořil o neakceptovatelné nezodpovědnosti Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pokud se nebudeme všichni chovat zodpovědně, budou to bohužel právě restaurace, kluby a bary, které budou opět zavřeny,” pohrozil v pátek Blatný.

Otevřené podniky vzali na řadě míst Češi útokem a policie musela v noci na sobotu řešit řadu prohřešků proti opatřením zavedeným kvůli šíření koronaviru. Kolik takových výjezdů bylo a jak přesně byla opatření porušována, mluvčí policejního prezidenta Kateřina Rendlová nespecifikovala.

Konkrétnější byl v sobotu ministr, který odkazoval na informace od policejního prezidenta. Podle něj vyjížděla policie v noci na sobotu k podnikům, které měly i přes zákaz otevřeno po 22. hodině.

„Takováto hromadná nezodpovědnost je naprosto neakceptovatelná,” apeloval na Čechy Blatný. A ti si jeho slova zřejmě vzali k srdci. Policie totiž v noci na neděli nemusela řešit ani jedno vážnější porušení opatření, informovala v neděli dopoledne prostřednictvím twitterového účtu.

„Děkujeme provozovatelům za respektování zavírací doby restaurací a barů a návštěvníkům za ohleduplnost,” dodala policie, kterou sám ministr požádal o zpřísnění kontrol a o to, aby provozovatelům, kteří otevřou i po desáté večer, byly uloženy pokuty u horní hranice, tedy v milionech korun.

Policie v noci řešila množství otevřených podniků. Neakceptovatelné, zlobí se Blatný

Domácí

Nechci strašit, ale...

Blatný opakovaně označuje současnou situaci za křehkou. „Nechci strašit, ale stále se pohybujeme na pomezí třetího a čtvrtého stupně. Opravdu chceme zpátky do 'čtyřky'?” ptá se.

Vychází přitom zejména ze systému PES, ve kterém se vypočítává rizikové skóre na škále nula až sto. Posledních dny je v Česku na hodnotě blížící se hraničnímu číslu 60.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám