Hlavní obsah

Rážová: Návrat ke čtvrtému stupni rizika je velmi reálný

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace je stále vážná a křehká. Další restrikce se budou odvíjet podle toho, jak budou lidé dodržovat opatření, řekla v rozhovoru pro Právo hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Foto: Petr Horník, Právo

Hlavní hygienička Jarmila Rážová

Článek

Od čtvrtka je Česká republika ve třetím stupni rizika, znamená to, že se otevřely restaurace a obchody. Byl to podle vás správný krok? Vy osobně jste byla proti rozvolnění od minulého týdne, od té doby se ale situace příliš nezměnila.

Rozvolnění od čtvrtka bylo jednotné rozhodnutí vlády. Já osobně bych ještě nerozvolňovala, ale rozhodli jsme se, že budeme postupovat podle předem představeného modelu PES.

Vidíme-li v barech party, nemůžeme být překvapeni, pokud se do čtvrtého stupně vrátíme

Index rizika se v neděli zvýšil na 64, což odpovídá čtvrtému stupni. Znamená to, že už od příštího týdne se bude opět všechno, co se otevřelo, zavírat?

Bude to záviset na chování nás všech. Pokud se budou naprosto záměrně a cíleně porušovat či obcházet platná opatření, tak je to velmi reálné. Situace je i ve třetím stupni pořád vážná. A když vidíme, jak se v barech v Praze, Brně i dalších městech konají hromadné party, nemůžeme být překvapeni, pokud se do čtvrtého stupně vrátíme.

Chybí krůček k dalšímu zavření provozoven, varuje Havlíček

Domácí

Projevilo se už na současných nepříznivých číslech otevření prvních stupňů základních škol?

Efekt otevření škol se naštěstí neprojevil a já si moc přeji, aby to tak zůstalo i do budoucna.

Dá se podle vás očekávat, že do dvou týdnů počty nakažených budou opět stoupat do rizikových čísel?

Pokud budeme důsledně dodržovat nastavená opatření, můžeme se tomu vyhnout.

Musely se malé obchody vůbec zavírat? Jejich provozovatelé si stěžovali, že se tím pouze zvýhodnily řetězce, které mnohdy nabízejí stejný sortiment, ale vejde se do nich přece jen víc lidí najednou.

Tady si s druhou stranou dlouhodobě nerozumíme. Nejde o diskriminaci malých obchodů, ale o snížení mobility. Na druhou stranu, kontakty v supermarketech jsme omezili počtem osob na metry čtvereční s povinnými dvoumetrovými rozestupy.

Ještě den a PES může v Česku opět zavřít obchody

Domácí

Kontroverzní byl rovněž zákaz nedělního prodeje a také zákaz nočního vycházení. Pomohly podle vás tyto restrikce?

Určitě, obě opatření přispěla opět ke snížení mobility lidí a tím pádem k omezení kontaktů i šíření nákazy. Jakkoliv panovala obava, že kvůli zákazu nedělního prodeje se zvýší počet nakupujících v sobotu, nestalo se tak. Došlo jen k nepatrnému navýšení.

Systém PES má i v prvním stupni, který se vyhlásí s rizikem 0–20, nutnost opatření a nouzového stavu. Podle tabulky to tedy vypadá, že i pokud bude riziko nulové, bude podle PES stále nutnost nosit roušky a dodržovat maximální počty lidí například na akcích. Neměla by se tato škála nějak upravit?

Protiepidemický systém je nastaven pro případ trvající epidemie, to znamená, že i v prvním stupni dochází stále ještě ke komunitnímu šíření, případně k významným lokálním ohniskům nákazy. Pracujeme na variantě, kdy v prvním stupni nebude nouzový stav potřebné vyhlásit.

Vláda chce z hygienika udělat diktátora, varuje ústavní právník

Domácí

Měl by se prodloužit nouzový stav až do konce ledna, jak navrhuje premiér Andrej Babiš?

Musíme si uvědomit, že současná situace je stále velmi křehká a jakýkoliv výkyv může znamenat výrazné zhoršení situace. Nechci strašit, ale stále se pohybujeme na pomezí 3. a 4. stupně. Nouzový stav nám v danou chvíli umožňuje reagovat pružněji ve smyslu řízení kapacit zdravotní péče tak, aby nedošlo k jejímu přetížení.

Denní podíl pozitivně testovaných kolísá kolem dvaceti procent, podle ministerstva by bylo ideálních deset procent. To by ale znamenalo, že by se měli nechávat testovat ve větší míře zdraví lidé. Není to naopak pozitivní zpráva, že je testů méně? Neznamená to, že klesá i počet indikovaných pacientů?

Počet testů v posledních týdnech klesal zejména v důsledku snížení sociálních kontaktů, protože jsme tu měli tvrdá opatření. Dá se předpokládat, že v následujících týdnech dojde naopak k nárůstu počtu testovaných z důvodu zvýšené mobility lidí a obnovených mezilidských kontaktů.

Já osobně bych ještě nerozvolňovala, ale postupujeme podle předem představeného modelu PES

Na druhou stranu, daří se nám velmi efektivně v rámci chytré karantény trasovat, a to až téměř 90 procent kontaktů do 24 hodin od nahlášení. Celému systému navíc pomáhá i aplikace eRouška tím, že upozorní lidi na rizikový kontakt a potřebu se testovat.

Jak vnímáte slova Mariána Hajdúcha, který končí ve funkci národního koordinátora testování, že ministerstvo zdravotnictví nenaslouchá odborníkům a jeho rozhodnutí jsou spíše politická?

Docent Hajdúch je jedním z odborníků, se kterými ministerstvo spolupracuje v rámci laboratorní skupiny. Veškeré výstupy této skupiny jsou přijatelným kompromisem pro většinu jejích členů. Návrhy řešení se komunikují s dalšími odbornými skupinami a na základě toho se teprve přijímají rozhodnutí. Je logické, že tolik odborníků z různých oborů se ve svých názorech liší. I přes občasné odborné neshody si pana docenta a jeho názorů velmi vážím.

Národní koordinátor testování na covid rezignoval, má výhrady

Domácí

Hajdúch si stěžoval i na to, že se málo testuje. Má ČR kapacity na to, testovat víc?

Kapacity máme dostatečné, jak se koneckonců prokázalo i v době nejvyššího výskytu pozitivních případů. Nyní ještě kapacitu navýšíme antigenním testováním učitelů i široké veřejnosti. V pátek jsme zahájili dobrovolné testování pedagogických pracovníků, od 18. prosince bude mít možnost se bezplatně otestovat každý.

Má vůbec pro nás plošné testování cenu? Výsledky slovenského pokusu, který vykázal jedno procento nakažených, mnozí experti kritizují, už vzhledem k nižší přesnosti antigenních testů. Negativní test navíc neznamená, že se člověk ještě týž den nemůže nakazit.

V prvé řadě nejde o stejný model jako na Slovensku. Testování, které u nás začne 18. prosince, bude dobrovolné, bezplatné a jeho cílem je odhalit pozitivní jedince tak, aby nedocházelo k dalšímu šíření nákazy mezi seniory nebo chronicky nemocné. Jistě se během Vánoc chceme všichni bezpečně a bez obav setkat se svými příbuznými.

PES je na čtyřce, vláda bude jednat o zpřísnění

Koronavirus

Neexistuje riziko, že se lidé naopak nakazí ve frontách na testování?

Pokud budou dodržovat základní pravidlo 3R – roušky, ruce, rozestupy –, je riziko minimální.

Vláda chystá nový zákon, podle kterého by měla vzniknout centralizovaná hygienická služba, která by disponovala mimořádnými pravomocemi. Politici i právníci tento záměr kritizují, nelíbí se jim, že by takový úřad mohl i bez nouzového stavu omezovat podnikání či sledovat pohyb lidí prostřednictvím mobilních operátorů, to vše bez souhlasu parlamentu. Potřebujeme skutečně takový zákon?

Cílem této novely je zefektivnit způsob řízení a akceschopnost nyní samostatných krajských hygienických stanic při řešení vážných zdravotních hrozeb. To je nyní z pohledu koordinace značně náročné. Ve chvíli, kdy chceme, aby krajské hygienické stanice fungovaly celoplošně, pak musí mít pravomoci provádět celostátní opatření.

Začátkem příštího roku by mohla být k dispozici vakcína proti koronaviru. Někteří lidé mají obavy, že očkování bude sice dobrovolné, ale pro ty, kteří se nebudou chtít nechat očkovat, budou stále platit restrikce, například že se nebudou moci účastnit veřejných akcí, budou muset dál nosit roušky apod. Jsou tyto obavy oprávněné?

V prvé řadě je to jediná efektivní cesta, jak se dostat ze současné situace a přiblížit se co nejdřív běžnému životu. Očkování je nejspolehlivější ochranou.

Nechají se učitelé testovat? Zájem je spíše malý

Koronavirus

Opakovaně se to ukázalo v historii u několika nemocí, např. u spalniček nebo záškrtu, které díky plošnému očkování téměř vymizely. Pravé neštovice byly zase díky plošnému očkování úplně vymýceny. To, z čeho by tak všichni měli mít větší obavy, je současná situace, která nás omezuje sama o sobě.

Vy sama se očkovat necháte?

Rozhodně ano.

Reklama

Výběr článků

Načítám