Hlavní obsah

OPEC zvažuje vyloučení Ruska z dohody o těžbě ropy, píše list

Někteří členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zvažují možnost pozastavit účast Ruska na dohodě o těžbě ropy, protože západní sankce a částečný zákaz dovozu do Evropské unie začínají snižovat schopnost země těžit více ropy. Uvedl to list The Wall Street Journal s odvoláním na informace od delegátů OPEC.

Foto: Reuters Photographer, Reuters

Pohled na ropnou rafinérii společnosti Lukoil v ruském Volgogradu

Článek

Pokud by Rusko nebylo součástí dohody, mohlo by to otevřít cestu Saúdské Arábii, Spojeným arabským emirátům a dalším zemím z OPEC k výraznému zvýšení těžby ropy. To požadují USA a evropské země, protože invaze na Ukrajinu poslala ceny ropy nad 100 USD za barel.

Rusko je jedním ze tří největších producentů ropy na světě. Loni se dohodlo s OPEC a devíti dalšími zeměmi, že bude každý měsíc zvyšovat těžbu. Ale nyní se očekává, že jeho těžba letos klesne přibližně o osm procent. Zatím není jasné, zda by Rusko s vyjmutím z dohody o těžbě souhlasilo.

Síkela: Probíhá energetická válka, Česko potřebuje solidaritu

Ekonomika

Zatím se neobjevil formální tlak na OPEC, aby těžil více ropy, a nahradil tak případný výpadek ruských dodávek. Někteří členové z Perského zálivu ale začali plánovat zvýšení těžby někdy v příštích měsících, dodali delegáti.

Analytici už delší dobu upozorňují, že kapacitu na zvýšení dodávek má pouze Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Generální tajemník OPEC Mohammad Barkindo nedávno upozornil, že není v silách ostatních producentů nahradit vývoz z Ruska, který činí sedm milionů barelů denně.

Reklama

Výběr článků

Načítám