Hlavní obsah

Síkela: Probíhá energetická válka, Česko potřebuje solidaritu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se bez solidarity Evropské unie na cestě za energetickou nezávislostí na Rusku neobejde. Na konferenci německého nadstranického lobbistického sdružení Hospodářská rada CDU to v úterý prohlásil český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Ministr, který kvůli nákaze koronavirem hovořil k účastníkům konference přes telemost, také řekl, že Evropa čelí ze strany necivilizovaného Ruska energetické válce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN)

Článek

„Pro nás jako vnitrozemský stát je solidarita mimořádně důležitá,” řekl Síkela na konferenci Wirtschaftstag (Hospodářský den), kterou uspořádala Hospodářská rada CDU. Bez pomoci sousedů a dalších evropských zemí a posílení infrastruktury se Česká republika podle Síkely od závislosti na plynu a ropě z Ruska dokáže odpoutat jen těžko.

„Nemáme bohužel možnosti přímého napojení na zkapalněný zemní plyn (LNG), proto je pro nás velmi důležité si ho nepřímo zajistit, a to buď podílem na terminálu LNG, nebo alternativně přerozdělováním přes společnou nákupní platformu,” řekl Síkela.

Česká republika by ráda získala podíl na některém z terminálů LNG, které chce Německo vybudovat prozatím na pobřeží Severního moře. Debatuje se také o terminálu na pobřeží Baltského moře, o který usiluje premiérka severoněmecké spolkové země Meklenbursko-Přední Pomořansko Manuela Schwesigová. Ta uvedla, že prospěch z tohoto terminálu by díky existujícímu plynovodu OPAL mělo i Česko.

Polsko zvažuje další plovoucí zařízení na příjem LNG. I kvůli Česku

Ekonomika

Alternativou, o které Síkela hovořil, jsou společné nákupy zemního plynu v rámci Evropské unie.

„Nacházíme se ve válce, která se odehrává ve formě energetické války mezi naším civilizovaným světem na jedné straně a necivilizovaným Ruskem na straně druhé. A v této bitvě jsme tak silní, jak silný je nejslabší člen našeho společenství,” řekl Síkela.

V případě ropy se Česká republika podle Síkely může od Ruska zcela odstřihnout, pokud se zvýší kapacita Transalpinského ropovodu (TAL). Ten vede do Německa a Rakouska z italského Terstu, kam tankery přivážejí ropu z celého světa. Na TAL je Česko napojeno přes produktovod IKL.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám