Hlavní obsah

Levnější než Gazprom. Bulharsko bude brát zkapalněný plyn z USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bulharsko začne od června odebírat zkapalněný zemní plyn (LNG) ze Spojených států, a to za cenu nižší, než jakou platilo ruskému dodavateli, firmě Gazprom. Podle agentury Reuters se na tom dohodl bulharský premiér Kirill Petkov s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou během jednání o strategické spolupráci obou zemí ve Washingtonu.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od června byly dohodnuty dodávky zkapalněného zemního plynu do Bulharska za nižší ceny, než jsou ceny Gazpromu,” uvedla v prohlášení bez bližších podrobností bulharská vláda.

Bulharsko dohodou s Američany reaguje na zastavení ruských dodávek. Ruská plynárenská společnost Gazprom přerušila dodávky plynu do Bulharska a Polska 27. dubna. Vysvětlila to tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech.

Kolik plynu USA dodají, není jasné

Bulharsko spotřebuje ročně zhruba tři miliardy metrů krychlových plynu. Před zastavením dodávek od Gazpromu pocházelo 90 procent suroviny z Ruska. Zpráva agentury Reuters ani oznámení bulharské vlády neuvádějí, kolik plynu by měli nově dodávat Američané, a není tedy jasné, jak velký podíl poptávky by to mohlo pokrýt.

Bulharsko každopádně jedná o zvýšení dodávek plynu s Ázerbájdžánem a snaží se dohodnout na dodávkách LNG prostřednictvím terminálů v Řecku a Turecku. Vyzvalo také k tomu, aby unijní země nakupovaly plyn společně.

Nejvíc terminálů na LNG má Španělsko. Němci chtějí tři nové

Evropa

Viceprezidentka Harrisová v reakci na uzavření dohody pogratulovala Bulharsku ke svižnému rozhodnutí, které podle ní ochránilo jeho energetickou suverenitu.

Možnost společných nákupů suroviny, do kterých se členské země budou moci dobrovolně zapojit, navrhla v březnu Evropská komise (EK). Cílem opatření je snížit cenu plynu a posílit vyjednávací pozici unijních států.

Eurokomisařka pro energetiku Kadri Simsonová minulý týden po jednání ministrů energetiky zemí Unie řekla, že sedmadvacítka hodlá i nadále za ruský plyn platit podle dosavadních smluv v eurech či dolarech. Kreml vyžaduje platbu za surovinu v rublech. Nařízení začne platit koncem měsíce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám