Hlavní obsah

Nejvíc terminálů na LNG má Španělsko. Němci chtějí tři nové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Evropě se nacházejí tři desítky terminálů na zkapalněný plyn (LNG). Ne všechny leží v Evropské unii, dvěma například disponuje Turecko. Nejbližšími přímořskými LNG terminály k České republice jsou zařízení v polském Svinoústí a na chorvatském Krku.

Foto: Gary Cameron, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Z Polska však zatím chybí propojení plynovodem, znovu se o něm začíná intenzivně jednat až teď. Plyn z chorvatského terminálu na ostrově Krk Česko nevyužívá, ačkoliv by to podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora teoreticky bylo možné přes Maďarsko nebo Rakousko.

Tři terminály na LNG má v provozu Británie, Francie čtyři, Itálie tři, Španělsko dokonce šest. Po terminálu provozují vedle Polska Belgie, Řecko, Portugalsko, Nizozemsko.

Projekty na výstavbu terminálů teď běží v Německu, které s nimi hlavně kvůli stavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska otálelo. Terminál v Brunsbüttelu by měl mít roční kapacitu osm miliard kubíků a Stade kapacitu 12 miliard kubíků. Oživit by se podle kancléře Olafa Scholze mohl i projekt plovoucího terminálu ve Wilhelmshavenu.

Zrušte si fixaci, je pro nás nevýhodná, přesvědčuje zákazníky Pražská plynárenská

Ekonomika

Podle listu The New York Times ale výstavba dostatečného množství terminálů pro zásadní navýšení dodávek LNG jak v USA, tak v Evropě zabere dva až pět let. Stavba jednoho velkého terminálu vyjde zhruba na miliardu dolarů (22,4 miliardy korun).

Německo také plánuje pronájem čtyř plovoucích terminálů, které by mohly začít přijímat první lodě s LNG už během této zimy. Na projektu by se měly podílet firmy RWE a Uniper.

Evropa je od loňského prosince největším světovým dovozcem LNG. Podle loďařské společnosti Banchero Costa se zde v prvním čtvrtletí zvýšil dovoz LNG meziročně o bezmála 73 procent na 22,1 milionu tun a na světových dovozech se kontinent podílel 21 procenty.

Jižní Korea je připravena přesměrovat část dodávek plynu do Evropy

Válka na Ukrajině

Dvaadvacet milionů tun odpovídá zhruba 30 miliardám kubíků. To by za rok teoreticky zhruba 120 miliard kubíků plynu, tedy asi třetinu celkové roční spotřeby EU. Ta totiž ročně dosahuje zhruba 375 miliard kubíků plynu. Z toho 40 procent, tedy 150 miliard kubíků, se dováží z Ruska. Česko ročně spotřebuje osm až devět miliard kubíků plynu, z toho téměř 99 procent je plyn ruský.

Evropské terminály stále nejsou plně vytížené, letos v lednu byla jejich celková kapacita vytížená z necelých tří čtvrtin, třeba ve Španělsku to ale bylo méně než z poloviny.

Zásobníky se plní
Podzemní zásobníky zemního plynu v ČR byly ve středu naplněné z více než 39 procent, tedy o 1,2 procenta více než o den dříve.
Většinu kapacity, která činí přes tři miliardy kubíků, představuje šest zásobníků RWE Gas Storage CZ. Její zařízení s kapacitou 2,7 miliardy kubíků byly ke včerejšku zaplněné z 35 procent. Zbytek tvoří dva zásobníky společnosti MND.
Vláda včera přijala už avizované mimořádné opatření, podle něhož budou muset být zásobníky plynu před příští topnou sezonou naplněny nejméně z 80 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám