Hlavní obsah

Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Firma v úterý oznámila, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za plyn dodaný v dubnu. GasTerra už v pondělí avizovala, že nepřistoupí na platby v rublech, jak požaduje Kreml. Informují o tom tiskové agentury.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Gazprom poznamenal, že platby je nutné provádět podle pokynů. Ty předpokládají, že odběratelé budou mít účet i v rublech, ze kterého se plyn bude platit. Tento způsob nařídil prezident Vladimir Putin po zavedení západních sankcí za ruskou agresi vůči Ukrajině.

Společnost GasTerra však uvedla, že taková opatření by mohla porušovat sankce Evropské unie a že platební cesta představuje příliš mnoho finančních a provozních rizik.

Dodala přitom, že omezení dodávek nizozemským domácnostem nepředpokládá, protože už si plyn zajistila jinde.

Rozhodnutí nizozemské firmy má u vlády podporu. „Chápeme rozhodnutí GasTerra nesouhlasit s jednostranně uloženými platebními podmínkami Gazpromu. Toto rozhodnutí nebude mít žádné důsledky pro fyzickou dodávku plynu do nizozemských domácností,” ujistil na svém Twitteru nizozemský ministr energetiky Rob Jetten.

Rusko nepřeruší dodávky plynu do Rakouska

Zahraniční

Mluvčí ministerstva hospodářství Pieter ten Bruggencate řekl, že Nizozemsko nebude kvůli výpadku ruských dodávek spouštět nouzový plán, v němž by žádalo průmyslové firmy o snížení spotřeby. „Zatím to není vnímáno jako ohrožení dodávek,“ řekl.

Rovněž národní provozovatel plynárenské sítě Gasuine prostřednictvím svého mluvčího sdělil, že v důsledku výpadku dodávek od Gazpromu do GasTerra neočekává žádné narušení v síti.

Přerušení dodávek očekává i Dánsko

Přerušení dodávek očekává i společnost Orsted, která zajišťuje dodávky ruského plynu do Dánska. I ta odmítla přistoupit na platby v rublech. Dánský energetický úřad avizoval, že v důsledku přerušení dodávek neočekává žádné bezprostřední problémy v zásobování domácností.

Gazprom už před více než týdnem přerušil dodávky plynu do Finska a v dubnu také do Polska a do Bulharska. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, kdy na něj západní země uvalily sankce.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuze o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám