Hlavní obsah

Zpřísňování nejvíc hrozí ve třech krajích. Největší očkovací centrum skončilo

Epidemie koronaviru v Česku v posledních dnech zesiluje. Denní počty odhalených případů mezi týdny rostou a v nemocnicích je po čase opět přes sto lidí. Nehorší situace je aktuálně v Karlovarském kraji, v Praze a na jihu Čech, nejlépe je na tom nyní Olomoucký kraj. Ministerstvo zdravotnictví zatím zpřísňování opatření neplánuje. Pokud přijdou, měla by být regionální a spíše režimová, například v podobě testování či nošení roušek.

Článek

Nad 25 případů na 100 tisíc obyvatel za týden jsou nově už tři kraje. Ke Karlovarskému kraji (45) a Praze (41) přibyl v sobotu Jihočeský kraj (26). Z okresů jsou nyní „nejtmavší“ Karlovy Vary a Písek.

V systému balíčků opaření proti koronaviru, s nímž přišlo ministerstvo zdravotnictví na jaře, by zmíněné tři kraje spadaly do toho pátého, přičemž Praha a Karlovy Vary by se blížily ke čtvrtému. Hygienici ani ministerstvo sice zatím neavizují nějaké zpřísnění opatření, ale nevylučují, že k němu může dojít.

Dušek: V nemocnicích mohou být v září opět stovky pacientů s covidem

Domácí

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v týdnu nastínil, že případná opatření by byla primárně regionální, plošná pak až v případě zhoršení v celé ČR. Opatření by ani v nejhorším případě neměla znamenat uzavírání provozů, ale měla by být režimová - například v podobě nošení respirátorů v zaměstnání nebo obnovení testů ve firmách.

Ministerstvo se při posuzování vážnosti situace ovšem nemíní už tolik orientovat podle odhalených případů. „Pouze číslo pozitivních určitě v tuto chvíli nebude hrát roli. Všechny země už od toho v současné době ustupují,” dodal Vojtěch s tím, že zaměřit se chce na počty hospitalizovaných.

I když ve srovnání s jarní vlnou jsou zatím počty hospitalizovaných nízké, v posledních dnech znatelně rostou - za týden počet lidí v nemocnicích stoupl zhruba o 50 pacientů, podle Vojtěcha by rizikový scénář nastal, kdyby do nemocnic přibývalo 50 lidí s covidem denně.

Údaje za pátek mluví o 115 nakažených v nemocnicích, z toho 15 jich je ve vážném stavu. V kolonce denních úmrtí s covidem se zatím dál objevují nízké jednotky případů, případně nula.

Školy se znovu zavírat nebudou, říká hlavní hygienička Svrčinová

Domácí

Vojtěch v týdnu uvedl, že není zatím jisté, že rizikových scénářů bude dosaženo. Avizoval, že počty nových případů se mohou díky očkování a promořenosti zastavit.

Očkování však v posledních týdnech znatelně zpomalilo. Zatímco ještě na začátku prázdnin přišlo pro dávku očkování přes 100 tisíc lidí denně, v pátek jich bylo 17 tisíc, což byl nejvyšší počet v tomto týdnu.

Právě v pátek ukončilo činnost největší očkovací centrum v Česku, které bylo v pražské hale O2 Universum. Dál pokračuje očkování v nemocnicích a v ordinacích praktických lékařů.

„V nemocnicích se bude nadále očkovat ve všech. Komunikujeme s praktickými lékaři, aby se maximálně zapojili. Lidé zdravotníkům věří, pokud je budou nabádat a vysvětlovat jim to, tak se lidé budou očkovat,“ uvedl Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Související články

Biden kritizoval nenaočkované Američany

Americký prezident Joe Biden představil ve čtvrtek nový plán federální vlády v boji proti nemoci covid-19, podle nějž na 100 milionů Američanů musí být...

Výběr článků

Načítám