Hlavní obsah

Zkrátit karanténu? Prymula by neměl problém, Vojtěch je proti

Právo, tin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ohradil vůči návrhu zkrátit karanténu pro lidi, kteří nemají pozitivní test na koronavirus, ani žádné příznaky, ze čtrnácti dnů na osm. Návrh, se kterým přišel lékař a bývalý ministr průmyslu za ODS Martin Kuba, přitom podpořil i epidemiolog Roman Prymula.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a epidemiolog Roman Prymula (vpravo)

Článek

„Zkrácení karantény není v tuto chvíli na stole. Je to závažná změna, které by musela předcházet širší odborná debata,“ řekl ve čtvrtek Vojtěch na dotaz Práva. Kuba, který za ODS kandiduje na jihočeského hejtmana, si podle něj dělá na onemocnění covid-19 reklamu.

„Pro větší jistotu nás všech bychom měli dodržet čtrnáct dní karantény,“ dodal Vojtěch.

S nástupem chřipkové sezony se budou na covid testovat hlavně rizikové skupiny

Domácí

Podle Kuby je současný systém karantény nastavený velmi přísně. „Dnes v ní končí na celých 14 dnů celé sportovní kluby nebo firmy, a to jen kvůli jedinému případu. Všichni sedí doma, i když jim vyjde negativní test a jsou naprosto zdraví. To začíná být čím dál větší problém,“ vyjádřil se bývalý ministr. Návrh, že by se karanténa razantně zkrátila, zaslal i nově zřízené Radě vlády pro zdravotní rizika, kterou vede premiér Andrej Babiš.

Epidemiolog Roman Prymula by s Kubovou iniciativou problém neměl. „Určitě je to návrh, který se v nějaké podobě řeší po celém světě, a je to k jednání - sestoupit ze 14 dnů třeba na deset. Myslím, že je to opravdu legitimně k jednání,“ řekl serveru Seznam Zprávy.

Anketa

Souhlasíte se zkrácením karentény pro lidi, kteří nemají pozitivní test a ani nemají příznaky covid-19?
Ano
72,5 %
Ne
27,5 %
Celkem hlasovalo 7421 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám