Hlavní obsah

Z rozpočtu chtěla ČSSD 20 miliard navíc, vybojovala devět. Stačí jí to

Novinky, Barbora Zpěváčková

Když sociální demokraté v červnu na vládě nepodpořili základní parametry státního rozpočtu na příští rok, uvedli, že pro své resorty chtějí 20 miliard navíc. Na srpnových jednáních ministři za ČSSD s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (za ANO) vyjednali navíc 9,3 miliardy. Sociálním demokratům to prý stačí a rozpočet podpoří.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, předseda ČSSD, místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček a místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Článek

„Kolegové říkali, že jsou spokojení. Mám od nich zpětnou vazbu, že to dopadlo tak, jak si představovali,“ řekla v pátek místopředsedkyně ČSSD a ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Uvedla, že situace z června, kdy se ministři za ČSSD při hlasování o parametrech rozpočtu zdrželi, se nebude opakovat.

„Ukončili jsme první kolečko jednání o státním rozpočtu, já jsem s výsledky spokojen. Ukazuje se, že pozice sociální demokracie ukázat na slabá místa rozpočtu a potřebu dalšího jednání byla správná,“ řekl k tomu v pátek Hamáček a Novinkám v pátek večer ještě dodal, že očekává, že nakonec dostanou sociální demokraté ještě více. Musí se podle něj přičíst i peníze na provozní náklady.

„Výsledkem toho jsou jak peníze pro ministerstvo práce a sociálních věcí na sociální služby, tak peníze pro policii na obnovu techniky, pro hasiče, takže ten náš krok byl v pořádku,“ dodal.

Nejmíň dostal Petříček

Hamáček chtěl původně pro svůj resort vnitra pět až šest miliard, nakonec dostane 1,7 miliardy. Celkově by ale mělo ministerstvo podle Hamáčka dostat až 3,2 miliard, kde jsou započítány ještě peníze na digitalizaci a provozní náklady. Přesné vyčíslení ale zatím nemá. S takovým výsledkem je Hamáček spokojený. [celá zpráva]

Ministryně práce a sociálních věcí požadovala 11,7 miliardy, z pátečního jednání odešla s tím, že rozpočet jejího resortu dostane příští rok navíc 5,9 miliardy korun. Ještě letos by měla Maláčová dostat navíc 800 milionů korun na IT. S takovým kompromisem prý souhlasí. [celá zpráva]

Šéf diplomacie Tomáš Petříček požadoval pro Černínský palác 1,5 miliardy, u Schillerové vybojoval 253 milionů. [celá zpráva]

Ministr zemědělství Miroslav Toman žádal 1,5 miliardy navíc, Schillerová mu přiklepla jednu miliardu. Peníze půjdou především na boj se suchem. [celá zpráva]

Náměstek ministra kultury René Schreier, který resort zastupuje po odvolání šéfa resortu Staňka, se dohodl na zvýšení rozpočtu resortu o 440 milionů korun, ČSSD požadovala původně 700 milionů.

Schillerová bude jednat s komunisty

Vláda musí rozpočet na rok 2020 schválit do konce září a poté ho poslat do Sněmovny. Jednání kabinetu o rozpočtu je naplánováno na 16. září, do Strakovy akademie by měl dorazit i prezident Miloš Zeman.

Tak jako tak bude menšinová vláda ANO a ČSSD ve Sněmovně potřebovat hlasy komunistů. Takzvaný zákon roku musí odhlasovat většina poslanců, tedy 101.

KSČM zatím neřekla, zda rozpočet podpoří. Komunisté totiž tlačí na to, aby se plánovaný čtyřicetimiliardový schodek snížil o deset miliard. Schillerová stejně jako premiér to ale odmítají. S komunisty chce ministryně o podpoře rozpočtu jednat příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám