Hlavní obsah

Benešová a Brabec jednali o rozpočtu, každý dostane čtvrt miliardy navíc

– Praha
Novinky, zpe

Čtvrt miliardy navíc do rozpočtů svých resortů na příští rok dostanou jak ministryně spravedlnosti Marie Benešová, tak ministr životního prostředí Richard Brabec. Uvedli to po čtvrtečním jednání s šéfkou státní kasy Alenou Schillerovou (všichni tři za ANO).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministryně spravedlnosti za ANO Marie Benešová

Článek

Brabec chce peníze navíc na boj se suchem a také na boj s následky klimatické změny, měly by jít třeba na výsadbu stromů či obnovu mokřadů.

„Navýšíme kapitolu o 250 milionů korun a pokryjeme z toho položky, které se týkají boje se suchem,“ řekl po hodinové schůzce Brabec.

Dodal, že v rámci úspor se na ministerstvu životního prostředí škrtne 161 pracovních míst, což ušetří asi 70 milionů korun ročně. Resort životního prostředí tak bude příští rok hospodařit s rozpočtem 6,2 miliardy korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO)

Stejnou částku, tedy 250 milionů korun, dostane i Benešová. „Odcházím spokojená, ale musím podotknout, že jsem nežádala tolik, žádala jsem spíš drobné,“ uvedla po hodinovém jednání se Schillerovou. Peníze půjdou například na dostavbu areálu na Míčánkách. Celkový rozpočet ministerstva spravedlnosti bude 31 miliard korun.

Schillerovou ještě v pátek čeká jednání s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou (ČSSD), která chce navíc 11 miliard korun. Ministryně spolu sice jednaly už v úterý, ani po pětihodinové debatě se ale k ničemu nedobraly. Schůzku nechtěla ani jedna z nich komentovat.

Na vládu dorazí prezident

Vláda musí rozpočet na rok 2020 schválit do konce září a poté ho poslat do Sněmovny. Když kabinet o základních parametrech rozpočtu hlasoval v červnu, ministři za ČSSD ho nepodpořili. Pro své resorty chtěli zhruba 20 miliard navíc, o čemž vyjednávají se Schillerovou.

Jednání vlády o rozpočtu je naplánováno na 16. září, dorazit by měl i prezident Miloš Zeman.

Tak jako tak bude menšinová vláda ANO a ČSSD ve Sněmovně potřebovat hlasy komunistů. Takzvaný zákon roku musí odhlasovat většina poslanců, tedy 101.

KSČM zatím neřekla, zda rozpočet podpoří. Komunisté totiž tlačí na to, aby se plánovaný čtyřicetimiliardový schodek snížil o deset miliard. Schillerová stejně jako premiér to ale odmítají. S komunisty chce ministryně o podpoře rozpočtu jednat příští týden.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám