Hlavní obsah

Petříček u Schillerové ostrouhal. Chtěl navíc miliardu a půl, dostane 253 milionů

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) dorazil ve čtvrtek za ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) vyjednávat o rozpočtu. Pro svůj resort chtěl původně miliardu a půl navíc, nakonec dostane pouze 253 milionů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček

Článek

„Pan ministr přišel s požadavkem 1,5 miliardy, ale ta výsledná částka bude 253 milionů,“ uvedla po dvouhodinovém jednání Schillerová. Peníze půjdou na pomoc Africe, Sýrii a na ambasádu v Singapuru.

Petříček na rozpočet kývl. „S paní ministryní jsme dospěli k závěru, že můžeme souhlasit s rozpočtem na příští rok,“ uvedl Petříček.

„Pro mě bylo důležité, že paní ministryně mi jasně řekla, že do budoucna budeme garantovat fungování našich ambasád, že naším zájmem je, aby budoucí rozpočty zajistily kvalitní a dostupné služby Čechům v zahraničí a plnění úkolů české diplomacie," dodal ministr.

Použijí se neutracené peníze

Po schůzce se Schillerovou Petříček přiznal, že ministerstvo zahraničí má v rozpočtu přes miliardu korun, které nejsou spotřebované.

Ministři se dohodli na tom, že do budoucna se bude Černínský palác víc snažit přiblížit reálné výdaje těm plánovaným, aby nevznikaly nespotřebované výdaje, které zkreslují situaci pro plánování budoucích rozpočtů.

Ještě koncem července totiž Petříček tvrdil, že potřebu 1,5 miliardy na boj s terorismem, migrací, na podporu exportu či zajištění sítě konzulárních služeb pro občany ČR.

„Pro zajištění plnohodnotného fungování zahraniční služby potřebujeme 1,5 miliardy. S rozpočtem, který ministerstvo financí navrhuje, nebude ministerstvo zahraničí schopné plnit jak některé stávající, tak nové úkoly, například rozšiřování sítě zahraničních zastoupení nebo řešení problémů migrace v místech, kde vzniká,“ prohlásil Petříček na tiskové konferenci, kterou si ČSSD uspořádala 31. července.

ČSSD chtěla navíc 20 miliard

Na brífinku vedení soc. dem. oznámilo, že chce celkem pro své resorty zhruba 20 miliard navíc, jinak ministři nemůžou prosazovat své priority. Ministři ČSSD už v červnu nepodpořili základní parametry rozpočtu. V kuloárech se povídá, že by kvůli rozpočtu chtěli opustit vládu.

Kromě Petříčka ale s návrhem rozpočtu svého ministerstva už souhlasil šéf zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Ten chtěl původně také 1,5 miliardy, Schillerová mu přiklepla miliardu.

O rozpočtu bude ještě s šéfkou státní kasy vyjednávat předseda ČSSD Jan Hamáček, který chce pro své ministerstvo vnitra pět až šest miliard. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová požaduje 11 miliard navíc, resort kultury by měl podle ČSSD dostat dalších 700 milionů.

Rozpočet musí vláda schválit a poslat do Sněmovny do konce září. Schodek rozpočtu je plánován na 40 miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám