Hlavní obsah

Schillerová ustupuje. Ministerstvo zemědělství dostane miliardu navíc

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyjednávání o finální podobě státního rozpočtu na příští rok začala. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ustoupila sociálním demokratům. Jejich resort zemědělství získá z rozpočtu miliardu korun navíc. Ministerstvo financí to oznámilo po schůzce Schillerové s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem (ČSSD).

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová

Článek

ČSSD požadovala pro zemědělství navíc miliardu a půl, Schillerová s Tomanem se dohodli na miliardě. Resort tak bude hospodařit s rozpočtem 55,9 miliard korun.

700 milionů má jít na kůrovcovou kalamitu. Dalších 300 milionů poputuje na dotace do vodního hospodářství, konkrétně na opatření k zadržování vody v krajině, jako je výstavba malých rybníčků a vodních nádrží.

„S paní ministryní financí jsme se dnes dohodli na posílení plánovaného rozpočtu na příští rok o jednu miliardu korun. Také jsme se dohodli, že v případě mimořádných událostí v zemědělství požádáme v průběhu roku o další peníze, pokud to stav státního rozpočtu dovolí,“ uvedl ministr zemědělství Toman.

„Naši krajinu dlouhodobě trápí kůrovcová kalamita a nedostatek vody. S ministrem Tomanem jsme se proto dohodli, že v rozpočtu na příští rok dáme více peněz na řešení těchto palčivých problémů,“ uvedla Schillerová.

Na dotaz, kde našla peníze, Novinkám odpověděla, že rozpočet je o prioritách a jejich přehodnocování. „Současně také probíhají práce na aktualizaci příjmů, kde zohledňujeme například letošní velmi dobré inkaso příjmů ze sociálního pojištění, jehož vývoj jsme hodnotili v dubnu více konzervativněji,” napsala v SMS zprávě šéfka státní kasy.

Hamáček napsal Babišovi o 20 miliard

ČSSD požaduje celkově pro svoje resorty 20 miliard korun v rozpočtu navíc. Šéf soc. dem. a vicepremiér Jan Hamáček kvůli tomu dokonce napsal dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO).

Schillerová Novinkám napsala, že požadavky ČSSD nejsou konkrétně specifikovány, i když svého koaličního partnera požádala o podrobný rozpis.

„Bez této analýzy považuji další požadavky za nepodložené. Musíme společně zasednout k jednacímu stolu a pokusit se dosáhnout přijatelného kompromisu,“ dodala Schillerová.

Výběr článků

Načítám