Hlavní obsah

Vláda rozvolňování režimu na hranicích teprve projedná, Hamáčkův návrh se změní

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pondělí řekl, že by chtěl uvolnit režim na hranicích tak, aby pendleři nemuseli po návratu do 14denní karantény. Shodl se na tom Ústřední krizovýý štáb. Tento návrh se ale změní, oznámili po jednání kabinetu ministři. Jak ale zatím není jasné. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády naznačil, že by mohlo rozvolnění probíhat v několika fázích.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kontroly na hranici s Rakouskem

Článek

Ministerstvo vnitra na základě debaty přepraví finální materiál,“ sdělil na tiskové konferenci po jednání vlády Vojtěch.

Podle něho nebudou hranice zavřené celý rok, jak například navrhoval prezident Miloše Zeman. „Bude to ale rozvolňováno postupně,“ dodal Vojtěch.

Povoleny obchodní cesty

Jako první by mohla vláda umožnit podle ministra cestování za pracovními a obchodními aktivitami. „To považujeme za to nejdůležitější,” dodal ministr.

Hamáček: Rozvolníme režim na hranicích, pendlerům bude stačit negativní test

Domácí

Za jakých konkrétních podmínek ale budou lidé smět vycestovat, zatím není jasné. „Budeme je prezentovat ve středu. Snažíme se je nastavit tak, aby byly co nejméně limitující,“ dodal Vojtěch.

Vláda má plán, jak urychlit otevření obchodů

Domácí

Jasné zatím není ani, kdo bude smět vyjet do zahraničí. Hamáček v pondělí řekl, že za hranice by mohli pendleři, tedy lidé, kteří pracují v zahraničí. Ti by podle mi Hamáčka nemuseli do karantény, pokud by doložili test na covid-19 s negativními výsledky.

Vojtěch ale mluvil o lidech, kteří do zahraničí cestují za obchodními aktivitami, mohlo by tak například jít i o zaměstnance českých firem.

Zákaz vycestovat je protiústavní, říkají právníci

Domácí

Na problém zákazu vycestování upozorňují například právníci. „V žádném zákoně není napsáno, že je možnost uzavřít hranice směrem ven. Je tam možnost uzavřít je zvenku dovnitř,“ sdělil Novinkám ústavní právník Jan Kysela. Ústava zaručuje svobodu pohybu.

„Vnímám debatu, která se vede ohledně oprávnění k dělání takových restrikcí. Vycházíme ze zákona o ochraně veřejného zdraví,” reagoval Vojtěch na otázky novinářů, na základě jakého právního rámce budou hranice uzavřené.

Reklama

Výběr článků

Načítám