Hlavní obsah

Poslanci řešili nouzový stav. Podle Pekarové vláda selhala a Babiš by se měl omluvit

Novinky, Klára Beranová
Praha
Aktualizováno

Vláda vysvětlovala ve středu poslancům důvody a dopady k vyhlášení nouzového stavu. K zákonodárcům promluvili například premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Novinky celé jednání sledovaly on-line.

Živě: Jednání poslanecké sněmovnyVideo: Novinky.cz/psp.cz

 
Článek

Vážení čtenáři, dnešní on-line skončil. Děkujeme za pozornost. 

17:30 - Ve Sněmovně skončila diskuze o nouzovém stavu.

16:55 - Mezitím na Twitteru přibývá příspěvků od opozičních poslanců, kteří kritizují vládu. „V nouzovém stavu jsme už dávno. Máme totiž vládu, která zaspala, neposlouchala odborníky a nepřipravila se na 2. vlnu,” napsal například Pirát Jakub Michálek.

16:22 - Ve Sněmovně se diskuse stočila k finanční podpoře různým skupinám, kterých se negativně dotkl koronavirus. V dolní komoře na toto téma promluvil i Pirát Mikuláš Ferjenčík. Podle něho by měl stát odpustit hospodám a jiným podnikatelům povinné platby státu.

16:00 - Vláda mezitím vyhlásila nouzový stav, který bude platit na celém území České republiky od 5. října. Odklepla také opatření, o kterých dopoledne mluvil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Konkrétně se uzavřou střední školy v regionech, které jsou na semaforu označené oranžovou nebo červenou barvou. Zakázány budou také hromadné akce uvnitř nad 10 lidí, venku nad 20 lidí.

Vláda vyhlásila nouzový stav. V hospodě u stolu jen šest lidí

Domácí

Omezení se dotkne také sportovních utkání, která se budou muset nově konat bez diváků. Zakázaná budou také představení se zpěvem, včetně oper. V restauraci bude moci nově sedět u stolu pouze 6 lidí. Další opatření pak přijdou 19. října. Ta se dotknou svateb a pohřbů, kterých se bude moci účastnit maximálně 30 lidí.

15:36 - U pultíku ho vystřídal člen ODS Zbyněk Stanjura, který se pozastavil nad smyslem některých opatřeních, která by měla platit od pondělí. Pozastavil se například nad rozdílem mezi činohrou (ta bude povolena) a muzikálem (ty budou zakázané).

Kdo naprská víc? Činohra jede dál, opera a herci z muzikálů budou sedět doma

Domácí

15:10 -  Po pauze se chopil slova poslanec TOP 09 Vlastimil Válek. Ten ocenil ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO), že vysvětlil, proč je důležitý nouzový stav.

14:55 -  Stále není přítomen žádný člen kabinetu. „Vláda vyslala ministra Karla Havlíčka (za ANO). Bude tu do 5 minut,“ prohlásil šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

14:30 - Schůze ve Sněmovně pokračuje. Vzhledem k tomu, že se na jednání nedostavil ani jeden ministr, byla vzápětí přerušena. Souběžně totiž probíhá jednání vlády ve Strakově akademii.

13:55 - Lidé protestují před Úřadem vlády.

Protest před Úřadem vlády.Video: Pavel Jaňurek, Novinky

13:00 - Jednání v dolní komoře se přerušilo, pokračovat bude ve 14:30. Poslanci by se měli po pauze vrátit opět k nouzovému stavu.

12:53 - Na plénu vystoupil i poslanec ODS Bohuslav Svoboda, který je povoláním lékař. Ve Sněmovně varoval, že není dostatek volných lůžek v nemocnicích. Pokud by se musela vyčlenit, budou se muset pacienti přesouvat.

Tři dny do voleb. Poslanci se předhánějí s pomocí skupinám, které postihl covid

Domácí

12:35 - Sněmovnu opouští vládní členové. Přesouvají se na Úřad vlády, kde ve 13 hodin začne schůze kabinetu premiéra Andreje Babiše (ANO). Na tiskové konferenci, která bude o hodinu později, by měli ministři oznámit podrobnosti k vyhlášení nouzového stavu. Ten by měl být od pondělí 5. října.

12:13 - Znova se ujal slova ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Zopakoval, že opatření budou trvat 14 dnů, potom by mělo docházet k rozvolňování. Zdůvodnil i to, proč budou opatření platit až od pondělí. „Chceme je vyhlašovat v jednom balíčku, abychom to neměli rozvrstvené po několika dnech. Z hlediska škol je pak jasné, že to musí být od pondělí,“ řekl.

Vojtěch: Nejsem příznivcem zavedení nouzového stavu

Domácí

12:03 Ministr školství Robert Plaga (za ANO) reagoval na opoziční výtky o nedostatečné komunikaci se školami. Přislíbil tak, že v případě vyhlášení nouzového stavu bude informace o dalších opatřeních posílat jejich ředitelům předem do datových schránek. Připustil však, že ho již nejednou předběhli novináři.

11:40 - Poslanec KDU-ČSL Marek Výborný apeloval na vládu, aby zlepšila komunikaci. „Opatření ohledně škol by měla by být zveřejňována až po konzultaci ministra školství (Roberta Plagy, za ANO) a ministra zdravotnictví (Romana Prymuly, za ANO). Ne dříve, to pak bohužel způsobuje chaos, kterého jsme svědky v posledních dnech,“ sdělil u pultíku v dolní komoře.

11:26 - Pirát Jakub Michálek se zase ptal, jak dlouho bude trvat nouzový stav. Vzhledem k tomu, že vláda plánuje omezení pro svatby až od 19. října, je podle něho zřejmé, že to bude déle než 14 dní.

Opozice chtěla řešit vývoj epidemie. ANO, ČSSD a komunisté to smetli ze stolu

Domácí

11:15 - Poslanec STAN Jan Farský se vzápětí pozastavil nad tím, proč chce vláda nouzový stav až po víkendu, když je podle ní tak nutný. „A kdy se zruší omezení pro svatby,“ tázal se.

11:12 - V normálním režimu by měly zatím fungovat obchody. Nová omezení se dotknou naopak sportu. Sportovní utkání budou bez diváků.

Opatření by pak měla být vyhlášena v pondělí, platit budou podle ministra 14 dní. „Během 14 dní chceme totiž omezit intenzivní přenos nákazy,“ zdůvodnil to Prymula.

„Přehledně“: Kterak ministr Prymula zlepšil komunikaci

Domácí

11:09 Od 19. října by se pak měl omezit také počet hostů na svatbách. Maximálně se jich bude moci účastnit 30 lidí. Bohoslužby by měly být ve stejném režimu jako divadla. Ta by měla podle jeho dřívějších vyjádření fungovat bez omezení, ale bez přestávek na občerstvení. Pořádání muzikálů nebo oper zřejmě nebude možné.

Místo tělocviku procházky 

11:06 - Na plénu opět vystoupil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO), který upřesnil, jaká opatření by měla od 5. října platit. Střední školy podle něho zavřou pouze v regionech, které jsou na semaforu označené červenou či oranžovou barvou. „V ostatních školách pak bude zrušena hudebka a tělocvik. Místo tělocviku budou procházky,“ upřesnil. 

10:38Poslanci zamítli, aby se projednávala novela zákona o tzv. kurzarbeitu ve stavu legislativní nouze. Kurzarbeit má zabránit masivnějšímu propouštění kvůli koronaviru. Stát by v rámci něho měl přispívat na platy zaměstnanců, kteří zůstávají doma, a to ve výši sedmdesáti procent z jejich čisté mzdy. Novelu by měli poslanci projednat ještě ve středu.

Sněmovna schválila legislativní stav nouze. Umožní rychlejší schvalování zákonů

Domácí

10:35 - Podle pirátské poslankyně Olgy Richterové není ani po vystoupení ministra zdravotnictví Romana Prymula (za ANO) jasné, proč potřebuje vláda nouzový stav. „Stav nouze vyhlášený na celém území by měl být naprosto výjimečný a měla by to být až poslední možnost. Stále mi není jasné, jaké jsou k tomu důvody,“ uvedla na plénu.

Opozice chce grilovat Babiše. Žádá vysvětlení důvodů pro nouzový stav

Domácí

10:11 Šéf SPD Tomio Okamura zase kabinetu vytkl, že nevypracoval jasný plán, který by uváděl, při jakém počtu nakažených by se jednotlivá opatření spustila. „Nejenom, že to vláda neudělala, ale ani se o to nepokusila. Jenom chce vyhlásit nouzový stav,“ řekl v rozpravě.

9:57 - Další, kdo tepe vládu, je předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle které by se měl premiér omluvit. „Vyhlášení nouzového stavu teď na podzim není nic jiného než selhání vlády a podcenění situace. Nese za to zodpovědnost pan premiér. Lidé jsou tím, co se děje, krutě postihováni,“ uvedla Pekarová Adamová.

9:47 - Další opoziční poslanec se chopil slova. Šéf lidovců Marian Jurečka kritizoval například to, že vláda neposkytuje systémově finanční pomoc lidem, které zasáhl koronavirus. „Kde je systémová pomoc? Mluví se sice o kurzarbeitu, ale to je pouze jedna část společnosti. A co například živnostníci,“ tázal se vlády Jurečka.

Opozice vyzývá k návratu krizového štábu

Domácí

9:38 - K řečnickému pultu se dostal i šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Zkusme se vrátit na začátek června. Tehdy jsme vyzývali vládu, aby řekla, jak je připravena na druhou vlnu. Pan premiér se nám vysmál s tím, že strašíme občany,“ prohlásil.

9:30 Dvoutýdenní nouzový stav, který chce od pondělí vyhlásit vláda, pak nebude podle Hamáčka znamenat omezení pohybu nebo zákaz cestování.

Opozice odmítá nouzový stav. Je to neschopnost vlády, tvrdí

Domácí

9:26 - Vzápětí na plénu vystoupil i ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). „Zaplať pánbůh se zdá, že opatření zabrala a odchýlili jsme se z nejhoršího scénáře, který nám byl před 14 dny prezentovaný jako reálný. Ani teď to není ale žádná hitparáda,“ prohlásil ve Sněmovně.

9:22 - Reprodukční číslo (které udává, kolik lidí nakazí jeden pacient s covidem-19) se pak podle něho pohybuje na 1,2. „To je úspěch,“ prohlásil.

Hamáček: Nouzový stav podpořím, nemůžeme v tom Prymulu nechat

Domácí

9:21 - Podle ministra potřebuje vláda nouzový stav i proto, aby mohla zapojit mediky z posledních ročníků. Značný počet zdravotníků je totiž v karanténě.

9:20 - „U sportovních akcí chceme, aby profesionální soutěže běžely bez diváků,“ dodal Prymula.

9:14 - Tomu se musí podle něho nyní zabránit. „Z opatření, která chystáme, se dá uplatnit omezení středních škol. Chceme na 14 dní zrušit prezenční výuku a udělat výuku distanční. Kromě toho chceme omezit hudební a tělesnou výuku a omezit kroužky, které ve školách jsou,“ uvedl Prymula.

Prymula: Vevnitř nejvýše 10 lidí, venku 20. Koncerty rušíme, sport bez diváků

Domácí

9:10 - Jako další se chopil slova ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). „V tuhle chvíli je jasný, zřetelný nárůst v počtu hospitalizovaných a v počtu těžkých případů. Je tady už komunitní přenos. Takhle se na křivce dostaneme k mnoha tisícům nakažených za den. Časem bychom se dostali do situace, kdy by byla naše lůžka obsazena covidovými pacienty,“ uvedl na úvod šéf resortu zdravotnictví.

Tři dny do voleb. Poslanci se předhánějí s pomocí skupinám, které postihl covid

Domácí

9:05 - Jako první na plénu vystoupil a vyjádřil se k nouzovému stavu premiér Andrej Babiš (ANO). „Nouzový stav nezavádí sám od sebe žádná opatření. Je to legislativní opatření. Chtěl bych zdůraznit, že nouzový stav, který jsme zavedli v březnu, neznamená nyní vůbec stejná restriktivní nařízení jako během jara. Nikdo nechce zavírat restaurace ani provozy. Ale nouzový stav je nutný. Proč, vysvětlí pan Prymula,“ uvedl na úvod premiér.

9:00 - Schůze v Poslanecké sněmovně začala.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu.  

Podle opozičních poslaneckých klubů vláda totiž nepředložila dostatečné důvody pro vyhlášení nouzového stavu. Důvody chce slyšet také sociální demokracie.

Stav by pak měl podle ministra Prymuly platit od pondělí 5. října. Ještě ve středu odpoledne by o tom měla rozhodnout vláda premiéra Babiše.

Ani poslanci hnutí ANO nevědí, k čemu má být nouzový stav

Domácí

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl opakovaně prodlužován a skončil 17. května. Opozice záměr znovu vyhlásit nouzový stav kritizuje.

Kurzarbeit schválen. Stát bude přispívat na mzdy zaměstnanců

Domácí

Poslanci by měli ve středu rozhodnout také o tzv. kurzarbeitu, který má zabránit masivnějšímu propouštění kvůli koronaviru. Stát v rámci něho bude přispívat na platy zaměstnanců, kteří zůstávají doma, a to ve výši sedmdesáti procent z jejich čisté mzdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám