Hlavní obsah

Kdo naprská víc? Činohra jede dál, opera a herci z muzikálů budou sedět doma

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Omezení plánovaná v souvislosti s nouzovým stavem se vedle středních škol dotknou i sportu a volnočasových aktivit. Kdo bude chtít zajít v následujících 14 dnech za kulturou, musí si vybrat vhodný žánr.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Jak ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl ve středu ve Sněmovně, shromažďování osob ve vnitřních i vnějších prostorách je rizikové, a bude proto omezeno na 10, respektive 20 osob.

Výjimku budou mít „klasická divadla“ s činoherním repertoárem. Diváci budou moci vyrazit rovněž na balet, případně pantomimu. Smůlu budou mít naopak ti, kteří by chtěli poslechnout operní árie, operetu, neřkuli muzikál, neboť zpěv je rizikový, protože při něm dochází k intenzivnímu šíření koronaviru.

Prymula: Vevnitř nejvýše 10 lidí, venku 20. Koncerty rušíme, sport bez diváků

Domácí

„V kultuře budou výjimky na klasická divadla, činohru, nebudou ale možné muzikály nebo opery, protože prostřednictvím zpěvu je velmi intenzivní šíření tohoto viru,“ popsal Prymula opatření, která by měla začít platit s vyhlášením nouzového stavu od příštího pondělí.

Ze stejného důvodu musí na zpěv zapomenout i žáci základních škol. Na hodinách hudební výchovy se budou věnovat teorii.

Podobně nebezpečný je podle ministerstva i tělocvik, neboť při něm žáci nemohou mít roušky.

Divadelníci: Nekoncepční kočkopes

Opatření s výjimkami zaskočilo umělce i producenty. „Totální chaos a zmar. Včera večer čtete ve všech médiích, že divadel se opatření týkat nebudou, protože tam k přenosům zatím nedošlo, a tudíž jsou bezpečná. Takže se radujete. Ráno se ústy ministra zdravotnictví dozvíte, že je to jinak a že muzikálů a oper se to netýká. Zítra se třeba dozvíme, že se to týká i činoher, kde se zpívá, nebo dokonce komedií, protože se diváci smějí,” podivil se ředitel Hudebního divadla v Karlíně Egon Kulhánek.

Za kočkopsa označil návrh i producent Oldřich Lichtenberg z Divadla Broadway. „Nevidím rozdíl mezi tím, když umělci na jevišti do portu mluví při činohře, nebo zpívají. V našem divadle máme dokonce jeviště dost vzdálené od hlediště a jsem schopný uvolnit i tu první řadu. Ale celý tento návrh mi přijde diskriminační, a že to dělají lidi, kteří divadlu vůbec nerozumí. Co například činohra, kde se zpívá? Tam to bude fungovat jak?" položil si otázku a připomněl.

Producenta Františka Janečka zaráží, že s provozovateli divadel nikdo věc nekonzultoval.  „Neumím si představit, že se to zavře na čtrnáct dní, čísla sice půjdou dolů, ale pak zase vyskočí a bude zavírat znova? Je to nebezpečné a likvidační pro všechny. Vyvolává to nejistotu a zmatek a diváci jsou tak vystrašení, že si vstupenky nekoupí a nepůjdou ani zadarmo, zvlášť když ani nebudou vědět, kdy, a zda se bude hrát. Nečekal jsem, že se něčeho takového dožiju,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám