Hlavní obsah

Opozice chce grilovat Babiše. Žádá vysvětlení důvodů pro nouzový stav

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtveřice předsedů opozičních stran a hnutí vyzvala premiéra Andreje Babiše (ANO), aby vysvětlil důvody případného vyhlášení nouzového stavu on sám. Informace po něm chtějí slyšet ve středu ráno, kdy se má dolní komora tématem zabývat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš (ANO) na schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Občané mají obavy z možných nových opatření, která je připraví o zdroje příjmů a přidá jim nové povinnosti komplikující život,“ řekl ve Sněmovně předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Ani poslanci hnutí ANO nevědí, k čemu má být nouzový stav

Domácí

Ten připomněl jarní rozhodnutí Městského soudu, který vymezil působnost jednotlivých zákonů. Zatímco k některým opatřením stačí rozhodnutí ministerstva zdravotnictví v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví, například svoboda shromažďování může být omezena pouze na základě krizového zákona, který je možné použít jen v nouzovém stavu.

„Společným zájmem je zvládnout pandemii v mezích zákonnosti a bez vypnutí ekonomiky,“ zdůraznil s tím, že poslanci potřebují pro rozhodnutí o tom, zda nouzový stav vyhlásit, či nikoli, relevantní informace.

Přehledně: Co může vláda za nouzového stavu

Koronavirus

Společně se šéfem ODS Petrem Fialou, s lidoveckým předsedou Marianem Jurečkou a s předsedou hnutí STAN Vítem Rakušanem proto vyzvali předsedu vlády, aby uvedl konkrétní kroky a kompetence, kvůli kterým má být vyhlášen nouzový stav a bez nichž by nebylo možno pandemii zvládnout.

Prymula: Nouzový stav omezí vzdělávání a volnočasové aktivity

Domácí

Bartoš dodal, že informace také zohlední při případném rozhodování o zrušení, či prodloužení nouzového stavu. Písemnou žádost následně předal přítomné ministryni financí Aleně Schillerové (za ANO), která uvedla, že se dopis pokusí ještě před ranním jednáním předat.

Již v úterý ráno přitom šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka novinářům řekl, že by na „vysvětlovací” mimořádnou schůzi měl přijít nejenom Babiš, ale také vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Jak si ale role při rozpravě rozdělí, blíže neuvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám