Hlavní obsah

Virus přinesli do domu seniorů zřejmě dva muzikoterapeuti

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covid-19 pronikl koncem srpna do soukromého Senior domu Beránek v Úpici na Trutnovsku s muzikou. Epidemie propukla také v místě předchozí štace dvojice muzikoterapeutů v Holicích na Pardubicku.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Hasiči včera dezinfikovali v Holicích na Pardubicku sanatorium, kde se objevila nákaza koronavirem, která se odsud následně dostala i do soukromého Senior domu Beránek v Úpici.

Článek

„Oba muzikanty považujeme za zdroj nákazy,“ potvrdila mluvčí královéhradecké krajské hygienické stanice Veronika Krejčí. Práce pro lidi, jejichž stav vyžaduje trvalou ústavní péči, se dvojici pravidelně obrážející s hudebněterapeutickým repertoárem celou republiku krutě vymstila. Skončili v desetidenní domácí izolaci a dlouho si nezahrají.

Chtějí podporu

„Pokud nemají příznaky nákazy a vyplní čestné prohlášení o bezinfekčnosti, lze je považovat za vyléčené. Hudební produkci mohou dál provozovat. Apelujeme na provozovatele sociálních zařízení, aby byli obezřetní,“ doplnila Krejčí.

Šmejdi to nově zkoušejí na seniory přes zámky

Domácí

Muzikoterapeuti hráli a zpívali po předchozím vystoupení v Holicích a Kouřimi na Kolínsku naposledy v Úpici, kde jejich letošní šňůra nechtěně skončila.

„Pátrali jsme, kde jsme to mohli chytit. Vyšly nám Holice, kde jsme hráli deset dnů před tím, než tam propukl covid. Úpice je jasná, tam jsme nákazu dovlekli. Nařčení, že bychom nakazili stovky lidí, odmítáme. Člověk se snaží rozdávat radost, lásku a pohodu a potom se doví, co se stalo. Nasmlouvaná vystoupení někde odřekli. Jinde nás považují za vyléčené, bez rizika dalšího přenosu, a nechtějí o naši produkci klienty připravit,“ řekl jeden z muzikantů.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Úpický hotelový Senior dům Beránek.

Muzikoterapii, při níž publikum muzikanty aktivně doplňuje zpěvem a hrou na hudební nástroje, výrazně zkrouhla současná bezpečnostní opatření. „Udržovali odstup a nepůjčovali nástroje. Před vstupem do objektu jsme jim změřili teplotu. Přenos nákazy se udál zřejmě prostřednictvím zaměstnance, jenž s nimi přišel do styku, nikoliv směrem do publika,“ tvrdí Jan Štefka, ředitel úpického Beránku, kde nyní evidují sedmnáct nakažených zaměstnanců a třicítku klientů.

Babiš: Nakažení by se mohli trasovat sami

Domácí

Provoz senior domu zajišťuje zlomek personálu posílený o pětici externistů. „Zaměstnanci jsou stejně jako klienti v karanténě. Fungujeme díky obětavosti personálu, který na rozdíl od zařízení dotovaných státem nemůžeme náležitě ohodnotit. Ministerstva financí a zdravotnictví proto žádáme o finanční podporu,“ poznamenal Štefka.

Nákaza covidem-19 zasáhla v Úpici i dvě základní školy. „V jedné byla pozitivně testována učitelka a desítka dětí. Karanténu má pět tříd s celkem stovkou žáků,“ přiblížil úpický starosta Petr Hron (nez.).

Roušky ve schránkách už od úterka

Koronavirus

Nákazu se podle posledních informací daří izolovat v holickém sanatoriu Topas s 98 nakaženými klienty a čtyřmi zaměstnanci. „Žádná zvláštní opatření jsme přijímat nemuseli. Hasiči během pondělí objekt vydezinfikovali,“ přiblížil holický starosta Ondřej Výborný (nez.).

Lidé nakažení covidem-19 zůstávají v Úpici v izolaci na pokojích. „Děláme podle možností vše pro to, aby se nákaza nešířila,“ podotkl Štefka. Izolace pozitivně testovaných platí také v Holicích. „Nepředpokládám, že tam dělali něco špatně,“ doplnil ředitel Krajské hygienické stanice v Pardubicích Antonín Vykydal.

Reklama

Výběr článků

Načítám