Hlavní obsah

Virová nálož je nízká, je možný kontrolovaný návrat k normálnímu životu, zní od expertů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) neměly Velikonoce negativní vliv na šíření koronaviru. Ministr to ve čtvrtek uvedl na tiskové konferenci. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je možné vrátit se postupně k normálnímu životu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (vlevo) a jeho náměstek Roman Prymula

Článek

„Můžeme být spíše optimističtější,” uvedl Vojtěch s tím, že odborníci si záměrně nechávali větší odstup, aby se případný vliv Velikonoc, které ministr označil v nadsázce za „magické”, zjistil.

ČR si podle ministra stojí dobře i v rámci mezinárodního srovnání. Lidé by však měli stále dodržovat nastavená pravidla. „Je to na odpovědnosti každého z nás,” uvedl Vojtěch.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek potvrdil ministrova slova a dodal, že pokud by Velikonoce výraznější vliv měly, již by se to projevilo. Neočekává ani pozdější celopopulační vzplanutí. „To je jednoznačně pozitivní zpráva,” dodal.

Hobbymarkety jsou riziko, podle Prymuly bude třeba zasáhnout

Koronavirus

Dušek potvrdil, že se podařilo odhadnout predikci dalšího vývoje, což umožňuje plánovat kapacity nemocniční péče. Nové reprodukční číslo by mělo být 0,74.

„To je nejlepší možný výsledek, jaký jsem tady mohl přednášet. Jeden nakažený jedinec dokáže nakazit méně než jednoho jedince,“ uvedl Dušek, podle něhož by se do konce dubna měl počet nakažených a odhalených případů pohybovat mezi 7800 a 8300.

Nejhorší možný scénář by znamenal, že by na konci dubna mohlo být 9000 nakažených. Podle Duška byla tato varianta koncem března považována za nejpozitivnější.

Vraťme se  k normálnímu životu

Na otázku, co dělat dále, Dušek uvedl, že je možné „zahájit kontrolovaný návrat k normálnímu životu“.

Za další prioritu uvedl restart zdravotnického systému, aby se mohl do nemocnic vrátit běžný provoz a nebyla vyblokována akutní péče pro potenciální pacienty. Zmínil zejména potřebu kapacit pro pacienty s kardiovaskulárními chorobami, onkologické pacienty a onkologické screeningové programy.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula konstatoval, že virová nálož v populaci je nízká a je možné rozvolňovat opatření, která podle něj budou probíhat v několika etapách.

„Musíme tu epidemii nechat postupovat zemí pomalu a řízeně,“ popsal Dušek s tím, že „není mantrou obrovsky testovat, ale testovat efektivně v místě, kde se něco děje“. „S tím virem tady budeme žít dlouhou dobu,“ dodal Prymula.

Foto: Novinky

Rozvolňování opatření v Evropě

Mortalita se podle Duška pohybuje na úrovni 3 procent, přičemž zhruba 15 procent nakažených potřebuje nemocniční péči. Šéf ÚZIS rovněž připomněl, že začne výrazně přibývat vyléčených, a to ve všech věkových skupinách.

Senioři, respektive lidé nad 65 let věku, tvoří 11 procent nakažených.

Nejvíce zasaženými pracovními skupinami jsou zdravotní pracovníci. Jde o zdravotní sestry (308) a lékaře (154). Zdaleka ne všichni se nakazili v zaměstnání. „Nejsou to čísla alarmující, ale hlídejme je,“ konstatoval Dušek, který ocenil zájem lidí o zapojení do průřezové studie na covid-19. V Brně byla podle něj kapacita zájemců pro čtvrtek naplněna již hodinu po otevření.

Omezení pro zdravotní zařízení definitivně padla

Většina pacientů, kteří zemřeli na covid-19, zemřela v nemocnici. Zhruba 90 procent z nich bylo ve věku nad 60 let. Vesměs měli i další dlouhodobé zdravotní obtíže jako obezita či diabetes.

Remdesivir dostává druhý Čech

Koronavirus

„Podíl ,čistých úmrtí‘ na covid-19 je velmi malý,” odhadl předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

Také on se vyslovil pro obnovení standardní zdravotnické péče s tím, aby bylo případně možné obnovit kapacity nyní dislokované pro pacienty s covid-19 do dvou týdnů.

„Žádné zásadní omezení od nás není, je to na poskytovatelích zdravotní péče,” potvrdil ministr Vojtěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám