Hlavní obsah

Válek chystá centrální úřad hygieny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví chystá revoluci na krajských hygienických stanicích. Vzniknout by měl nový centrální úřad – Státní hygienická služba (SHS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) na schůzi Senátu.

Článek

Podle resortu to povede k zefektivnění provozu. Někteří ředitelé jsou ale skeptičtí a mají obavu z propouštění. Mnoho se tím podle nich ne­ušetří, odborné pracovníky by potřebovali spíš nabrat.

Výhrady mají i k tomu, že jsou stavěni před hotovou věc. O situaci na hygienách mluvilo Právo s několika řediteli, přáli si však zůstat v anonymitě.

„Vychází to z ponaučení z předchozích dvou let, kdy v řízení některých hygien byly určité nedostatky. Novelou bychom je rádi napravili a umožnili pružnější a rychlejší reagování na pokyny z centra,“ řekl Právu náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti).

Rozvolnění v dubnu? Čísla nejsou špatná, ale vláda to neřešila

Domácí

Tím, kdo nedostatečně a pomalu reagoval na vývoj kolem covidu, bylo podle ředitelů ale právě ministerstvo. „Teď se jen hledá viník za nezvládnutí pandemie,“ domnívá se jeden z nich.

Pravomoce ředitelů budou menší

Ministerstvo odmítá, že by ředitelé nic nevěděli, protože hlavní hygienička teď objíždí postupně kraje a diskutuje s nimi změny. Podle druhé strany je cílem spíše nasbírat argumenty, proč hygieny nefungují koordinovaně a efektivně.

Hrozí kolaps, nebude na přesčasy, varuje šéf jihomoravské hygieny

Domácí

Podle návrhu, který má Právo k dispozici, má být v čele nové Státní hygienické služby ředitel a všechny právní spory, personální záležitosti i hospodaření by se řešily jen z Prahy. Skončit by muselo také čtrnáct současných ředitelů hygienických stanic. Jejich pozice by zanikla, místo ní by vznikli ředitelé „sekcí“ s minimem stávajících pravomocí. Podle ředitelů to přinese provozní problémy a na vše se bude zdlouhavě čekat, než se k tomu vyjádří pražská centrála.

Zatím není jasné, odkdy by mohlo k radikální změně systému dojít. Potřeba bude změnit zákon. Podle náměstka chtějí novelu předložit do letních prázdnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám