Hlavní obsah

Hrozí kolaps, nebude na přesčasy, varuje šéf jihomoravské hygieny

Jihomoravská hygienická stanice by kvůli škrtům ministerstva zdravotnictví měla mít letos oproti loňsku o 50 milionů nižší rozpočet. Kvůli tomu by musela propustit asi 17 zaměstnanců. Ve středu před tím varoval ředitel jihomoravských hygieniků David Křivánek.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Testování na koronavirus.

Článek

Podle něj také hrozí, že nebudou peníze na mzdy za přesčasy či víkendové služby, což by mohlo způsobit kolaps. Hygienici totiž s ohledem na pandemii covidu a rekordní nárůsty počtu nakažených řeší pozitivní testy, karantény, neschopenky, školy a k tomu ještě svoji obvyklou agendu. Nový rozpočet včetně škrtů má vláda schvalovat ve středu.

Ministerstvo tlačí na propouštění z hygien kvůli úsporám. Odbory ve stávkové pohotovosti

Domácí

Minulý týden odešel hygienickým stanicím dopis o chystaném snižování počtu zaměstnanců. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob popřel, že by pokyn vzešel od ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Ministr ve středu zopakoval, že se propouštět nebude. Nižší rozpočet ale budou muset hygieny vyřešit.

Jihomoravská hygienická stanice má přes 260 zaměstnanců. Podle Křivánka vznikne problém s tím, koho propustit.

Neřešitelný problém?

„Když propustím zaměstnance pod služebním zákonem, musím ho postavit na půl roku mimo službu za 80 procent platu a hledat mu místo ve státní správě, které ale kvůli útlumu nenajdu. Pokud je ve službě více než devět let, musím mu vyplatit 12 platů jako odbytné a na to taky nemám kde vzít peníze. Nebo mohu propustit nové zaměstnance, které jsme tak dlouho vybírali, a vznikne mi větší problém při následných odchodech do důchodu,“ nastínil Křivánek.

Podle něj se operuje s tím, že se mají propustit lidé, kteří byli přijati na chytrou karanténu. „Byla ale posílena hygienická stanice jako celek napříč všemi odbory,“ poznamenal ředitel. Poukázal na to, že hygienici dva roky pracují na hranici svých sil. „A teď bych měl někomu říct děkuju za vaši práci, propouštím vás,“ řekl Křivánek.

Škrtům v nejvíce zasažené oblasti nerozumí. „Dvě až tři miliardy měsíčně na oblast testování není pro stát problém, ale 95 milionů na rok pro hygienickou službu ano,“ dodal Křivánek.

Loni měla jihomoravská hygienická stanice rozpočet 223 milionů, na letošek je návrh 171 milionů, což je o půl milionu méně než před dvěma lety. Přitom už za letošní leden a únor Křivánek vyplácel mzdy za víkendy a přesčasy s ohledem na rekordní nárůsty případů kvůli omikronu.

Změna. Prokazování očkováním nekončí ve středu, ale až ve čtvrtek

Domácí

„Varoval jsem ministerstvo školství, že pokud víkendy stopnu, hrozí kolaps. Neschopenky se navalí na období přes týden, kdy už teď sotva stíháme,“ uvedl Křivánek. S nižším rozpočtem by tak musel rozhodnout, zda budou hygienici pracovat o večerech a víkendech – a kvůli vynaloženým penězům propustí ještě více lidí – nebo zda se o víkendu pracovat nebude, aby nemusel nikdo další odcházet.

Rozpočet ministerstva zdravotnictví minulá vláda pro letošní rok schválila na rekordních 23,7 miliardy korun, v roce před pandemií covidu-19 byl 8,2 miliardy. Krajské hygienické stanice mají v současné době asi 2300 zaměstnanců, v roce 2020, první rok epidemie koronaviru, tam vzniklo 134 nových míst. Návrh minulé vlády počítal se zachováním 134 míst a s 24 dalšími. Na jejich platy počítal návrh se 78,3 milionu korun. Dalších 17,2 milionu bylo vyhrazeno na zvýšení platů hygieniků a pracovníků Státního zdravotního ústavu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám