Hlavní obsah

V Brně spustí rychlotesty s výsledkem už za 12 minut

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brně se začnou od tohoto týdne využívat jako první v Česku rychlotesty na koronavirus, s jejichž pomocí lze zjistit přítomnost nemoci covid-19 v těle za pouhých 12 minut. Výsledky nejsou stoprocentní, jako je tomu u laboratorních testů, kde se na výsledek testu čeká den. Jsou přesné na 95 procent.

Foto: Boditech Med

Přístroje jsou již nyní využívány v Česku, ale nikoliv na zjištění nemoci covid-19.

Článek

Znamená to, že při zjištění pozitivity je nutné podstoupit ještě ověřovací klasický test. Přesto mohou rychlotesty ochránit zejména seniory. Ti jsou nejohroženější.

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že budou využity zejména v domovech seniorů ve městě pro kontrolu personálu, aby tak město pomohlo ochránit dříve narozené. Druhá vlna koronaviru je poznamenaná větším množstvím pacientů, následky jsou ale mnohem mírnější než jaře. Přesto vedení moravské metropole nechce situaci podcenit.

Prymula: Testy by si lidé mohli odebírat doma ze slin

Domácí

S nápadem přišli pracovníci brněnské obecně prospěšné společnosti Podané ruce, která ve městě již léta pomáhá narkomanům v boji s jejich závislostí. Pro ty patří k nejrizikovějším onemocněním AIDS, ale také žloutenka typu C. Právě tu zjišťují pracovníci Podaných rukou s využitím jihokorejského přístroje Ichroma 2, s nímž lze detekovat až čtyřicet onemocnění.

„Nově výrobce vytvořil testovací sadu i pro covid-19. Postup je vlastně stejný jako u klasického testování. Po výtěru z nosu je vzorek umístěn do přístroje a za chvíli je znám výsledek,“ řekl Právu ředitel sdružení Jindřich Vobořil.

Doplnil, že Ichroma 2 se již využívá i v jiných koutech Česka, dosud ale nesloužila k rychlotestům na zjištění koronaviru.

Školy i veřejnost

Pro test je nutné použít testovací set za 312 korun a dále samotné zařízení, tedy takzvanou čtečku, která zjistí výsledek. Běžný test přitom stojí 1700 korun. Pořízení stroje vyjde na 20 000 korun. Pokud se tato technologie osvědčí, bylo by možné ji využít ve školách. Vedení města dokonce zváží, že by se vytvořilo veřejné testovací místo, kde by se jihokorejská technika využívala.

„My si ji chválíme. Přístroj nám dává šanci urychlit dle zkušeností jihokorejských měst, které měly s koronavirem velké problémy, onu detekci viru, boj s ním a především mnoha lidem usnadnit život, a to v souvislosti s různými karanténními opatřeními,“ dodal Vobořil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám