Hlavní obsah

Už to jde. Lidé si mohou posunout termín druhé dávky

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pondělí tohoto týdne si lidé mohou zkrátit interval mezi jednotlivými dávkami vakcíny proti koronaviru a posunout si druhý termín, který dostali přidělený při registraci. Domluvit si změnu termínu mohou lidé na lince 1221, zatím to jde o osm dní. Stát dlouho odmítal, aby si lidé mohli změnit termín očkování, pokud k tomu neměli vážné důvody.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Očkování v českobudějovickém vakcinačním centru (ilustrační foto)

Článek

Stanovený interval mezi oběma dávkami byl až doposud u mRNA vakcín, tedy očkovacích látek od společností Pfizer/BioNTech a Moderna, zhruba 42 dní.

Když se látky dostaly na začátku roku na tuzemský trh, byl přitom výrobcem doporučený interval 21 dní, stát ale kvůli nedostatku vakcín na jaře prodloužil rozestup na šest týdnů, aby dostalo alespoň první dávku co nejrychleji co nejvíce lidí.

Kdo bude chtít rychleji druhou dávku, může si zavolat, řekl Babiš

Domácí

Až tento týden, a to i po naléhání odborníků, se intervaly opět začaly zkracovat. Zatím to jde na 34 dní, sdělila redaktorovi Novinek operátorka linky 1221.

O možnosti zkrácení intervalů mezi dávkami promluvil v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) ve svém pravidelném pořadu „Čau lidi” na Facebooku. Ten také uvedl, že časem by se interval mohl zkrátit až na původně zamýšlených 21 dní, protože po červencových svátcích bude již množství vakcín převyšovat poptávku.

Vojtěch chce navrhnout povinné testy po dovolené. Jedna dávka už nebude stačit

Koronavirus

Na to, že by se intervaly mezi jednotlivými dávkami měly zkrátit, dlouhodobě upozorňovali například šéf Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) Petr Smejkal či někdejší ministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Ukazuje se totiž, že jedna dávka vakcíny dostatečně nechrání očkovaného proti nakažlivějším mutacím, jako je například indická delta. Je tedy podle nich třeba dokončit očkování co nejdříve u co největšího množství lidí.

Řeší to i peripetie s dovolenými

Nynější zkrácení intervalů může přijít vhod i lidem, kteří řešili dilema, zda na druhý termín očkování vůbec jít, protože se jim kryje například s dovolenou či jinými pro ně důležitými osobními záležitostmi.

Stát totiž dosud neumožňoval změnit druhý termín kvůli jiným důvodům, než jsou zdravotní komplikace či pracovní cesta. V obou případech by to dotyčný měl následně doložit příslušnými dokumenty.

Změnit termín druhé dávky? V Česku neochotný stát, jinde s úsměvem

Koronavirus

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám