Hlavní obsah

Změnit termín druhé dávky? V Česku neochotný stát, jinde s úsměvem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada očkovacích míst hlásí potíže při očkování druhou dávkou. Lidé nedorazí, nedají vědět, že nepřijdou, nebo se omlouvají kvůli nemoci. Důvod je často jiný – kolize druhého termínu s chystanou dovolenou. Očkovací centra se obávají příštích týdnů, volání po úpravě data druhé dávky na přání ale vyslyšeno prý být nemůže. Podle pokynu ministerstva zdravotnictví jsou jedinými akceptovatelnými důvody změny data lékařem potvrzená nemoc nebo pracovní cesta.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskové konferenci

Článek

V zahraničí přitom není se změnou druhého termínu problém. Stačí zavolat na příslušnou linku a změnu si domluvit. Vstřícné jsou úřady na Slovensku i v Německu, kde lidé spíše musí mít trpělivost, aby se na neustále obsazené číslo dovolali.

Česko háže lidem při změně termínu očkování klacky pod nohy. Jinde to jde bez problému

Domácí

V Národním očkovacím centru O2 universum se při výběru prvního termínu vždy objeví i termín druhé dávky, která následuje pokaždé 42 dnů po první. Očkovaný se musí dostavit ve stejný čas jako poprvé.

„Nemůžeme hýbat se zaregistrovanými termíny očkování. Respektujeme metodiku resortu zdravotnictví. Navíc jsou tato data ukládána do centrálního rezervačního systému a my nemáme takové změny v kompetenci. Je poměrně i logisticky náročné zajistit správný počet dávek,“ řekla Právu Jitka Zinke, mluvčí Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), která očkování v O2 universum organizuje.

Žádosti o přesun druhé dávky už ovšem také řešit museli. „Ve výjimečných případech jde termíny posunout, ovšem na dřívější datum, zhruba o tři dny,“ dodala Zinke s tím, že denně nyní očkují 3,5 tisíce lidí.

Děti od 12 do 15 let se budou moci očkovat proti covidu od začátku července

Domácí

„Z nich asi deset procent volá a žádá změnu termínu, tedy asi dvě stě až tři sta lidí. Těch, kteří se nedostaví bez udání důvodu, je denně deset, maximálně dvacet. Ještě je obvoláváme a často nám řeknou, že prostě zapomněli,“ doplnila mluvčí ÚVN.

Změnu provedlo Kongresové centrum

Jak zjistilo Právo, existují ovšem i výjimky, tedy situace, kdy datum druhé dávky vychází na státní svátek a samo očkovací centrum očkování lidem posune. To se stalo některým, kteří byli objednáni na očkování do metropolitního očkovacího centra (MOC) v Kongresovém centru v Praze na 5. a 6. července, dny, které navazují na víkend. Mnohým se tak ulevilo, že si nemusí kazit volno.

„K úpravám termínů v době nadcházejících svátků v MOC dochází, ale pouze v rozmezí daném vládou (38.–42. den po první podané dávce, pozn. red.). Nejde však jen o žádosti ze strany očkovaných klientů, ale stává se tak i kvůli nedostatku personálu v tyto sváteční dny,“ vysvětlil redakci mluvčí Magistrátu hlavního města Prahy Vít Hofman.

Aby mohla centra využívat tohoto rozmezí i na žádost očkovaných, protože se jim prostě datum druhé dávky nehodí, však podle něj možné není.

„Termín druhé dávky posouvá minimum lidí jak v Kongresovém centru Praha, tak na Městské poliklinice Praha. V rámci našich očkovacích míst jde maximálně o pět procent denní kapacity a nejčastějším důvodem jsou zdravotní příčiny,“ upřesnil Vít Hofman s tím, že v červnu MOC očkuje okolo dvou tisíc lidí, na poliklinice přes 250 denně.

Dva miliony lidí v ČR jsou plně očkovaní proti covidu, nakažených dál ubývá

Domácí

„Medicínsky nic nebrání tomu, aby centra vycházela klientům vstříc v rozmezí 28 až 38 dní, případně 21 až 38 dní. Problém je ale v logistice, nejen že by při změně systému nově očkovaní klienti předběhli ty s dřívější první dávkou, ale hlavně by se navýšil počet druhých dávek. V některých očkovacích místech dokonce tak, že by prakticky nestíhala očkovat první dávky,“ vysvětlil Hofman.

Očkovací centrum v Mladé Boleslavi, kde v tomto týdnu dostalo vakcínu kolem 1200 lidí denně, zatím větší problémy s nedodržením termínů nemá. „Jsou to jen jednotlivci, kteří nedorazí a různě se vymlouvají například na nemoc. Není v našich silách to ověřovat,“ řekla Právu mluvčí mladoboleslavské Klaudiánovy nemocnice Hana Kopalová.

Do tří měsíců, jinak celé znovu

Nemocnice přitom asi před měsícem vydala upozornění, aby si lidé už první termín naplánovali tak, aby druhý nevpadl do jejich dovolené. Důležité je to kvůli termínu dva týdny trvající celozávodní dovolené v automobilce, během níž se obvykle téměř vylidní celé město.

Z nadcházejícího období dovolených jsou nervózní nejen ve velkých očkovacích centrech, ale i v nemocnicích. „I my očkujeme už převážně druhé dávky a odklady kvůli dovoleným zatím neřešíme. Ale trochu jsou v našich očkovacích centrech obavy, že to teprve nastane,“ řekla Právu Dana Lipovská, mluvčí Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA).

Zkraťte interval očkování, radí odborníci

Koronavirus

„Každopádně se chceme vždy domlouvat, aby se zbytečně vakcíny nenaředily a pak ten člověk nepřišel, aniž by cokoliv řekl. To se stává zatím minimálně,“ dodala.

„Například ve čtvrtek bylo zrušeno deset termínů na první dávku vakcíny a pět na druhou, což je standard posledních dnů. Nijak dramatický nárůst zrušených termínů obecně u nás v odběrovém centru doposud nepociťují,“ upřesnila pro Právo Anna Silná z tiskového odboru FNUSA.

Zatím se Češi drží. Podle Ladislava Duška, ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR, ti, kteří nedostali z dosud nevyjasněných důvodů druhou dávku vakcíny a měli ji dostat, tvoří jedno procento.

Propásli jste druhý termín očkování? Zkuste obvolat ostatní centra, radí koordinátor

Domácí

Pokud někdo promešká termín druhé dávky, hrozí mu teoreticky, že bude muset celou vakcinaci absolvovat znovu. Je to ale spíše planá hrozba. Podle plzeňského krajského koordinátora očkování Robina Šína si lidé, kteří propásnou bez udání důvodu určený druhý termín, mohou sami najít náhradní, třeba i v jiném centru. Pokud dostanou druhou dávku stejné vakcíny do tří měsíců od té první, nemusí absolvovat celé očkování znovu.

Anketa

Museli jste kvůli druhé dávce očkování změnit plány?
Ano
14,3 %
Ne, termín se mi hodil
76,1 %
Plány neměním, termín nechám propadnout
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5181 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám