Hlavní obsah

Vojtěch chce navrhnout povinné testy po dovolené. Jedna dávka už nebude stačit

Praha

Kvůli šíření koronavirové mutace delta bude ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhovat, aby lidé očkovaní jen jednou dávkou museli kvůli prokázání bezinfekčnosti předložit i negativní test. Předložit ho v zaměstnání budou muset také lidé, kteří se budou vracet z dovolené včetně tuzemské. Ve čtvrtek navečer se k tomu mimořádně sejde vláda, změny začnou platit zřejmě v následujícím týdnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Bude se to týkat veškerých dovolených. Všichni upozorňují, že existuje reálné riziko vzedmutí pandemie, zejména kvůli delta mutaci, jejíž reprodukční číslo je osm,“ uvedl ministr.

Zatím není ale jisté, na koho se bude povinnost prokázání testu vztahovat. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štepanyová na dotaz Novinek uvedla, že by se to mělo zejména týkat lidí, kteří ještě nejsou vůbec očkovaní.

„Pan ministr ale současně navrhuje, aby bylo uznáváno až plné očkování, důvodem jsou mutace. Pokud by tedy prošlo vládou i to, týkalo by se testování všech neočkovaných a lidí po první dávce,” napsala v SMS.

Ústup epidemie se zastavil. Nejhůř je na tom Praha

Domácí

Lidem očkovaným jednou dávkou dosud stačilo k prokázání bezinfekčnosti, aby od očkování uplynulo 22 dní. Bezinfekčnost je nutná například při návštěvě bazénů a vnitřních sportovišť.

Při návratu za zahraničí pak stačí nyní 22 dní po první dávce při cestě z oranžových a červených zemí. Ze zelených zemí je cestování volné, z tmavě červených je pak potřeba dosáhnout plné vakcinace, což je 14 dní po druhé dávce.

Účinnost jedné dávky proti deltě je jen 33 procent

Vojtěch také v úterý připomněl, že proti delta mutaci je účinnost vakcíny asi 33 procent. Plná ochrana podle odborníků nastupuje až dva týdny po očkování. Dokazují to i data o nákazách po očkování.

Nakažení deltou vylučují více viru

Evropa

Ke zpřísnění má zřejmě dojít nejen kvůli mutaci delta, ale i kvůli tomu, že se dosavadní mezitýdenní pokles nově potvrzených případů koronaviru za den v pondělí zastavil. Testy odhalily 157 pozitivních, tedy o 39 více než před týdnem.

Třetina nových případů spadá na Prahu. Premiér Andrej Babiš (ANO) k tomu uvedl, že vývoj v Praze nevypadá dobře a epidemie ještě neskončila. „Je třeba dál očkovat a chránit se před mutacemi,” řekl v úterý.

Reklama

Výběr článků

Načítám