Hlavní obsah

Trojkoalice láká voliče i na exministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice ODS, lidovců a TOP 09 Spolu představila kandidátky a předvolební program. Kandidátní listiny se hemží známými tvářemi se zkušenostmi s exekutivou v nejvyšších patrech. Sešlo se na nich celkem sedm exministrů ze tří různých vlád.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zástupci koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09)

Článek

„Doplňujeme se programově, osobnostně i lidsky,“ prohlásil šéf ODS Petr Fiala, který povede jihomoravskou kandidátku a sám působil jako ministr školství ve vládě Petra Nečase. Ve stejném kabinetu coby ministr spravedlnosti zasedala i čtyřka téže kandidátky Pavel Blažek (ODS).

Také na čele v Moravskoslezském kraji vsadili občanští demokraté a koaliční partneři na exministra. Nynější šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura řídil resort dopravy v Nečasově vládě. Trojkou je tam pak bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil. Ačkoli v kabinetu Petra Nečase působil jen půl roku, než rezignoval kvůli aféře okolo Státního fondu životního prostředí.

Rovněž lidovci prosadili na přední místa bývalé ministry. Šéf strany a někdejší ministr zemědělství kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) Marian Jurečka je lídrem koaliční kandidátky v Olomouckém kraji.

Zeman se k rozpuštění Sněmovny nevyjádřil jasně, řekl Bartoš

Parlamentní volby

Někdejší vicepremiér pro vědu a výzkum a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek kandiduje z druhého místa v Královéhradeckém kraji.

Z řad exministrů soupisky doplňuje Petr Bendl (ODS), jehož vládní angažmá sahá do éry Mirka Topolánka, pod nímž zastával post ministra dopravy, načež ho Nečas později povolal řídit resort zemědělství.

V Praze jedničkou šéfka TOP 09

TOP 09 získala přední pozici v Praze, kde kandidátku povede šéfka strany Markéta Pekarová Adamová, či v Pardubicích, kde se voliče z prvního místa bude snažit přesvědčit ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda (za TOP 09).

V Praze kandidátku doplňuje nejdéle sloužící poslanec Marek Benda (ODS) z pozice trojky hned za Janou Černochovou. Čtyřku má Dominik Feri (TOP 09), šestku bývalý primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Daně zvyšovat nebudeme, slíbil Fiala při rozjezdu volební kampaně SPOLU

Domácí

Lidovci mají lídra ještě na Vysočině – poslance Víta Kaňkovského – a ve Zlínském kraji, kde obhajuje mandát poslanec Ondřej Benešík.

V Královéhradeckém kraji vede listinu poslanec ODS Ivan Adamec, ve Středočeském jeho stranický i poslanecký kolega Jan Skopeček. Občanští demokraté mají také lídry na jihu Čech (Jan Bauer), v Plzeňském kraji v osobě primátora Plzně Martina Baxy a v krajích Ústeckém (poslanec Karel Krejza) a Libereckém (poslanec Petr Beitl).

Strany ale vsázejí i na další známá jména mimo Sněmovnu. Na jižní Moravě kandiduje z 28. místa někdejší národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a ze 40. místa Lukáš Jurečka, bratr šéfa lidovců Mariana. V Praze je na 15. místě Hayato Okamura (KDU-­ČSL), bratr šéfa SPD Tomia.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

V Moravskoslezském kraji kandiduje na sedmém místě primářka popáleninového centra FN Ostrava Zdenka Němečková Crkvenjaš, která vešla v širší známost coby šéfka týmu lékařů pečujících o Natálii Kudrikovou, která byla těžce popálena při žhářském útoku ve Vítkově v roce 2009.

Reklama

Výběr článků

Načítám