Hlavní obsah

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

– Praha • Aktualizováno

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) v úterý oznámila, že bude sbírat v Poslanecké sněmovně hlasy pro mimořádnou schůzi. Na té chce hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Poté by chtěla hlasovat i o rozpuštění Poslanecké sněmovny. Zástupci koalice Pirátů a STAN už dali najevo, že pro mimořádnou schůzi hlasovat nebudou.

Fiala: Koalice Spolu začne sbírat podpisy k vyslovení nedůvěry vláděVideo: ČTK

 
Článek

„Moc vlády vychází z většiny v Poslanecké sněmovně. Pokud vláda většinu nemá, nemá vládnout. A pokud existuje informace o tom, že vláda nedisponuje přirozenou většinou, je potřeba zjistit, jestli důvěru má,” sdělil v úterý šéf ODS Petr Fiala.

Piráti chtějí vyvolat předčasné volby. Bartoš žádá o schůzku se Zemanem

Domácí

Podle něj nelze rezignovat na tento demokratický princip. „Začneme proto sbírat podpisy pro svolání mimořádné schůze, na které bychom vládě vyslovovali nedůvěru,” naznačil další postup.

Záznam: Brífink koalice SpoluVideo: ČTK

Poté chce koalice shánět podporu pro rozpuštění Sněmovny. V takovém případě by byly v Česku předčasné volby. „Tím umožníme lidem rozdat karty,” dodal.

Fiala: Nelze jenom přihlížet 

„Jsme přesvědčení, že v politice nelze jen taktizovat a přihlížet tomu, co se děje. Správná politika sleduje hodnoty, principy a respektuje pravidla hry,” vysvětlil.

Koalice Spolu vyvolá hlasování o nedůvěře vládě

Domácí

Hlasování chtějí vyvolat mimo jiné i proto, že komunisté vypověděli smlouvu s ANO o toleranci kabinetu. Menšinová vláda ANO a ČSSD tak již nemá zaručenou podporu ani pro klíčová hlasování.

Piráti a STAN hlasy nedají 

Koalice Spolu chtěla hledat hlasy u demokratické opozice, tedy Pirátů a hnutí STAN. Ti však mimořádnou schůzi podpořit nechtějí. Nedůvěra vládě podle šéfa STAN Víta Rakušana nic neřeší, pouze posílí pozici proruského prezidenta a oslabí českou mezinárodní pozici v době konfliktu s Ruskem. Dlouhodobě pak koalice Pirátů a STAN prosazuje rozpuštění Sněmovny.

Bartoš jde za Zemanem kvůli předčasným volbám

Parlamentní volby

Prezident Zeman v minulosti avizoval, že v případě vyslovení nedůvěry vládě by byl pro to, aby do voleb vládl v demisi nynější kabinet. Současně tvrdí, že nemusí Sněmovnu rozpustit ani poté, co se na tom shodne 120 poslanců. Ústava však jasně stanoví, že pokud třípětinová většina poslanců navrhne rozpuštění Sněmovny, prezident ji rozpustí.

Ke svolání mimořádné schůze potřebuje koalice Spolu 50 podpisů, ve Sněmovně má ale pouze 40 zástupců. Podpořit by ji mohl ještě klub SPD, naopak komunisté své hlasy nepřipojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám