Hlavní obsah

Bohuslav Sobotka

Foto: Michaela Říhová, Právo
Článek

Bohuslav Sobotka je bývalý český politik, v letech 2014 až 2017 byl předsedou vlády České republiky, v letech 2011 až 2017 zastával funkci předsedy ČSSD. V minulosti byl také ministrem financí.

Bohuslav Sobotka dlouhodobě patřil k nejpopulárnějším politikům v Česku. V průzkumu agentury STEM z ledna 2014 ho kladně hodnotilo 56 procent dotázaných.

Jeho cesta do čela ČSSD a k postu premiéra ale nebyla jednoduchá. Na stranickém sjezdu v březnu 2013 porazil ve volbě svého konkurenta Michala Haška a stal se řádným předsedou strany.

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny z října 2013 Sobotkovi sice přinesly poslanecký mandát, o který bojoval z pozice lídra jihomoravské kandidátky ČSSD, v počtu preferenčních hlasů ho ale předstihl právě místopředseda Hašek.

Volby ČSSD vyhrála, neznamenaly ale příliš přesvědčivé vítězství. Strana získala 20,5 procenta hlasů, což byl její historicky nejhorší výsledek. Haškovi stoupenci označovali Sobotku za největšího viníka.

„Pokus o puč”

Vnitrostranické spory vyvrcholily krátce po skončení hlasování. Několik hodin po oznámení výsledků se Sobotkovi za zády na zámku v Lánech sešel prezident Zeman s několika lídry ČSSD vedenými Michalem Haškem.

Den po volbách byl Sobotka předsednictvem strany odstaven z vyjednávacího týmu o budoucí vládě. Pro jeho odchod bylo 20 ze 33 členů předsednictva. Sobotka odejít odmítl. Jednání Michala Haška a jeho stoupenců označil za pokus o puč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek a Bohuslav Sobotka v pražském hotelu Olšanka, kde ÚVV ČSSD řešil tzv. stranický puč. Snímek z 10. listopadu 2013

V Lánech se měl podle Sobotkových stoupenců dohodnout plán, jak ho sesadit. Veřejné mínění a většina členů ČSSD se ale postavily na stranu Sobotkova křídla. Čtveřice tzv. pučistů (Michal Hašek, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Jiří Zimola) pod tlakem odešla z vedení strany. Rezignaci Milana Chovance na post místopředsedy ČSSD Sobotka nepřijal. Chovanec se později stal ministrem vnitra.

10. listopadu 2013 Ústřední výkonný výbor ČSSD Sobotku nominoval jako kandidáta na premiéra. Jednání s ANO a KDU-ČSL vedla k dohodě o vládní koalici.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vláda Bohuslava Sobotky s prezidentem Milošem Zemanem

17. ledna 2014 prezident Miloš Zeman jmenoval Bohuslava Sobotku premiérem. Na jmenování čekal 83 dní, nejdéle ze všech svých předchůdců. Koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodla na nominacích nových ministrů. Prezident Zeman Sobotkův kabinet jmenoval 29. 1. 2014, přestože měl k některým ministrům výhrady.

Vládu měla Česká republika po 95 dnech od předčasných voleb.

Život pro stranu

Sobotka se narodil 23. října 1971 v Telnici u Brna, jako dítě se s rodiči přestěhoval do Slavkova u Brna. V roce 1995 získal titul magistra na právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Když Sobotka začínal s politikou, ještě mu nebylo ani dvacet let. V roce 1989 vstoupil do sociální demokracie a v roce 1990 zakládal skupinu Mladých sociálních demokratů.

V roce 1996 byl zvolen poslancem a mandát obhájil ve všech následujících volbách. Po těch v roce 2002 se mladý neznámý právník stal ministrem financí ve vládě Vladimíra Špidly.

Na tomto postu přežil další dva soc. dem. premiéry – Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka. V jeho kabinetu navíc končil kromě ministerské funkce také jako první místopředseda vlády.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Bohuslav Sobotka jako statutární místopředseda ČSSD se Stanislavem Grossem na sjezdu strany v únoru 2009

Po vstupu do vlády musel hned čelit nepříjemné situaci. Po nástupu do funkce zjistil, že ve státním rozpočtu nejsou peníze na sliby, s nimiž jeho strana vyhrála volby. Obtížně tak musel vysvětlovat, proč je nemůže splnit. Týkalo se to například plošných přídavků na děti.

V té době řekl, že příští kampaně jeho strana povede o penzijní a zdravotnické reformě a bude více vycházet z čísel. Jako ministr mluvil o reformě veřejných financí, země přesto rok co rok prohlubovala rozpočtové schodky.

Výše rozpočtových schodků v letech 2002–2006
rokvýše schodku (v mld. Kč)
200245,7
2003109,1
200493,7
200556,4
200697,3
pozn: schodky připravované ministerstvem financí vedeným Bohuslavem Sobotkou

Kariéra v ČSSD

Členem ČSSD byl Sobotka od roku 1989. Jako student obnovoval činnost strany po revoluci v Brně a na Vyškovsku.

V roce 1996 byl poprvé zvolen poslancem. Dva roky působil v mandátovém a imunitním výboru Sněmovny. Následně do roku 2003 byl předsedou podvýboru pro finanční a kapitálové trhy rozpočtového výboru.

Od roku 2001 byl v čele poslaneckého klubu strany. Tuto funkci ale vykonával jen rok, poté se stal ministrem. Ve stejné době vedl jihomoravskou organizaci ČSSD. Od roku 2003 byl členem předsednictva strany.

Na přelomu let 2005 a 2006 byl jako místopředseda sociální demokracie pověřen řízením této strany. Bylo to poté, co v září na post po svých aférách rezignoval Stanislav Gross, a předtím, než byl zvolen Jiří Paroubek.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka jako znovuzvolený statutární místopředseda ČSSD a Jiří Paroubek jako znovuzvolený předseda strany na sjezdu v Praze v roce 2009.

Vedení strany z pozice prvního místopředsedy ho čekalo ještě v roce 2010. V červnu po vyhraných-nevyhraných volbách rezignoval Paroubek a Sobotka dočasně stranu řídil.

Předsedou ČSSD ho spolustraníci zvolili v březnu 2011. O dva roky později svůj post v čele strany obhájil s velmi silnou podporou 84 procent delegátů. Prohlásil tehdy, že cílem je vítězství ve volbách a sestavení vlády se sociálně demokratickým programem. Zároveň slíbil změny některých pravicových reforem.

Svůj post předsedy ČSSD opustil pod tlakem 15. června 2017, vystřídal jej Milan Chovanec. I když na podzim 2017 obhájil poslanecký mandát (ve volbách zvítězilo hnutí ANO a předsedou vlády se stal Andrej Babiš), na konci března 2018 na tuto funkci rezignoval.

Útok opilce

Během předvolební kampaně v roce 2010 byl na mítinku v Brně napaden opilým osmačtyřicetiletým mužem. Ten ho udeřil pěstí. Sobotka skončil v nemocnici s podezřením na otřes mozku.

Po několika dnech byl propuštěn a zapojil se opět do kampaně.

Čin nebyl útokem na ČSSD, ale individuální akcí. Na Sobotku zaútočil rozhořčený muž, který nebyl spokojen s tím, jak ministerstvo financí řešilo jeho stížnost, když jej ještě Sobotka vedl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka s límcem po útoku muže během předvolební kampaně.

Rodina

Rok 2003 byl pro Sobotku náročný. Kromě toho, že se stal ministrem, se oženil a narodil se mu syn David. V roce 2009 se narodil druhý syn Martin.

Do politického života svého manžela se Olga nikdy příliš nezapojovala. V půlce ledna 2014 Bohuslav Sobotka prohlásil, že jeho žena nemá žádné politické ambice, bude se ale účastnit veřejných akcí jako manželka předsedy vlády.

Od června 2017 jsou manželé Sobotkovi od sebe odloučeni. Rozvod proběhl v září 2018.

Foto: ČTK

Svatba Bohuslava Sobotky a Olgy Pekárkové v roce 2003

Články k tématu