Hlavní obsah

Zeman se k rozpuštění Sněmovny nevyjádřil jasně, řekl Bartoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Miloš Zeman se nevyjádřil jasně, jak by postupoval při případném rozpuštění Poslanecké sněmovny. Po jednání s ním to řekl šéf Pirátů Ivan Bartoš. Právě Piráti a hnutí STAN chtějí usilovat o předčasné volby poté, co Senát schválí volební zákon. Podle Bartoše to je jediná správná možnost, která voličům umožní „znovu rozdat politické karty”.

TK Ivana Bartoše po schůzce s Milošem ZemanemVideo: ČTK

 
Článek

„Prezident se nevyjádřil (k rozpuštění Sněmovny) úplně jasně, ale v Ústavě není možnost dvojího výkladu. Jsem tak přesvědčen, že prezident konat musí,“ sdělil po jednání s prezidentem Bartoš.

Podle Ústavy prezident rozpustí Sněmovnu, pokud mu to sama Sněmovna navrhne usnesením, říká Ústava.

Zeman ovšem o víkendu uvedl, že poté, co poslanci odhlasují rozpuštění Sněmovny, může, ale také nemusí ji rozpustit. To odmítli ale ústavní právníci. Podle nich má prezident povinnost tak učinit, a to bez zbytečného odkladu.

Co říká Ústava
Prezident republiky Poslaneckou sněmovnu rozpustí, navrhne-li mu to Poslanecká sněmovna usnesením, s nímž vyslovila souhlas třípětinová většina všech poslanců.

Piráti chtějí Sněmovnu rozpustit mimo jiné proto, že kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) ztratil před několika týdny toleranci KSČM.

Koalice Spolu shání hlasy pro shození vlády

Domácí

Rozpuštění dolní komory je pak podle Bartoše lepší řešení než vyslovit vládě nedůvěru. Právě to chce ve Sněmovně prosadit druhá opoziční koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Ve Sněmovně již shání podpisy pro svolání mimořádné schůze.

Piráti a STAN s tímto krokem nesouhlasí, podle nich by pak byl na tahu prezident Miloš Zeman. Vyslalo by to také negativní signály spojencům v době, kdy se zhoršují Česko-ruské vztahy.

„Vyslovení nedůvěry vládě by znamenal chaos, a to i vzhledem k tomu, jak je Česká republika vnímána z pohledu EU a NATO. Působilo by divně, kdyby po vyhoštění diplomatů přišla vláda o důvěru,“ vysvětlil Bartoš.

Lídr pirátů a STAN Bartoš se utká s Brabcem i Foldynou

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám