Hlavní obsah

Sociální pacienti se přestěhují do hotelů, v budoucnu by tam mohli jít i další nakažení

Novinky, jam, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Covidové pacienty, kteří jsou ze sociálních důvodů hospitalizováni v nemocnicích, vláda přestěhuje do nevyužitých hotelů. Nyní v řadě případů zbytečně „blokují” lůžka v nemocnicích, jež by mohla být brzo potřeba. Do budoucna by se mohli v hotelech či lázních izolovat i pozitivně testovaní lidé, kteří mají lehký průběh, ale mohli by nakazit členy rodiny. Tato izolace by ovšem byla dobrovolná.

Foto: David W Cerny, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Co se týče hospitalizovaných ze sociálních důvodů, je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nutné takto využitá lůžka uvolnit, aby nedošlo k přehlcení systému a výraznému omezování péče. Řekl to na tiskové konferenci po jednání vlády, kdy kabinet výrazně zpřísnil koronavirová opatření. Nové opatření bude prý nabíhat postupně.

Posilovny a bazény budou zavřeny už od zítřka

Domácí

„Blížíme se do situace, kdy kapacity našich zdravotnických zařízení mohou být využívány v takové míře, že by to znemožnilo poskytovat ostatní péči. Nemůžeme léčit jen pacienty s covidem. Aby se to nestalo, tak pacienty, kteří jsou pouze na sociální hospitalizaci, tedy čekají na to, že půjdou do domova důchodců nebo jiných sociálních zařízení, budeme moci přestěhovat na přechodnou dobu do hotelů, abychom uvolnili kapacitu přávě těchto hospitalizačních zařízení,” oznámil po jednání kabinetu Prymula.

Česko od začátku září zaznamenává rekordní počty nově nakažených za den, ve středu to bylo 5335 přírůstků. Rapidně se zvyšuje také počet pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci či mají těžký průběh. V návaznosti na to hrozí v horizontu dvou až tří týdnů přeplnění lůžkových kapacit a kolaps zdravotnického systému.

Při zhoršení stavu zpět do nemocnice

Podle dřívějších vyjádření ministra, ale i pražské hygieničky Zdeňky Jágrové přes čtyřicet procent hospitalizovaných pacientů s covidem v nemocnici vůbec nemusí být.

„Tento člověk (pozitivně testovaný) bude mít možnost strávit 10 dní v zařízení hotelového typu,” uvedl Prymula s tím, že v zařízeních bude zajištěn monitoring zdravotního stavu a v případě zhoršení by lidé byli převezeni do zdravotnického zařízení.

Podle Prymuly je potřeba využívat kapacity systému v Česku v maximální míře. „Hejtmani v rámci nouzového stavu mají právo oslovit i soukromá zdravotnická zařízení a požádat je také o vyčlenění kapacity,” doplnil ministr s tím, že na vytížení systému budou dohlížet krajští koordinátoři.

Ti budou informace předávat do centrálního velína zřízeného při ministerstvu. „Budeme tedy vidět, jaká je kapacita, a budeme schopni zabezpečit případnou redistribuci pacientů v systému,” uvedl Prymula.

Dobrovolná izolace od rodiny

Do budoucna se počítá i s tím, že by v hotelech mohli být izolování pacienti, kteří mají pozitivní test a nechtějí nakazit členy rodiny. Ti by izolaci strávili v hotelu jen tehdy, pokud by o to sami měli zájem.

Využity pro oba případy budou hotely, které nyní nemají hosty. Obecně se opatření hotelů a penzionů nijak nedotknout a mohou zůstat dál v provozu. Tento sektor ovšem nyní trpí velkým propadem.

Restaurace budou od zítřka zavírat ve 20 hodin. U stolu jen čtyři lidé

Domácí

Vláda kromě toho opět na čtrnáct dní omezila, podle ministra „prakticky zakázala”, stejně jako na jaře během první vlny epidemie, návštěvy ve všech zdravotnických a sociálních zařízeních, aby tam nedošlo k zavlečení nákazy.

Avšak výjimku mají například otcové u porodů, navštěvovat se mohou také nezletilí pacienti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám