Hlavní obsah

Senátoři schválili vyslání českých vojáků na Slovensko, mají velet jednotce NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát v pátek schválil návrh na vyslání až 650 českých vojáků na Slovensko, kde budou velet jednotce NATO. Slovenská mise českých vojáků má posílit obranu Východního křídla Severoatlantické aliance v souvislosti s ruským napadením Ukrajiny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ukrajinští uprchlíci na hraničním přechodu Medyka.

Článek

„Vyslání našich vojáků na Slovensko je opravdu velmi silné politické gesto, které vyjadřuje nezpochybnitelným způsobem naši ochotu naplňovat závazek kolektivní obrany v rámci NATO,“ řekl na plénu ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Navrhované české působení posílí tak již dnes nadstandardní vztahy mezi českou a slovenskou republikou,“ doplnil šéf diplomacie.

Černochová: V Česku by mohli v rámci NATO působit němečtí vojáci

Domácí

Mandát bude platný do 30. června 2023, náklady obrana odhaduje asi na 540 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) již dříve uvedla, že do alianční jednotky odjede asi 400 vojáků, s migrací bude pomáhat další dvacítka. Zbytek mandátu je určen jako rezerva například pro střídání vojáků.

Očekává, že vojáci vyjedou na Slovensko v příštích týdnech.

Generál Pavel: Válka nejspíš skončí patem

Evropa

Vznikající jednotka by měla mít asi 1500 vojáků, Česko jí bude velet. Znamená to, že v misi musí být stálý český kontingent o síle minimálně 400 vojáků, a to včetně týmu Vojenské policie a jednotky bojové a logistické podpory.

Působení českých i dalších aliančních vojáků ve středu schválila i slovenská vláda. Na svém území povolila přítomnost maximálně 2100 vojáků, z toho 600 českých. Zároveň již v pondělí slovenský kabinet odsouhlasil českou pomoc 50 vojáků, kteří se zapojí do chodu stanového tábora pro uprchlíky.

Reklama

Výběr článků

Načítám