Hlavní obsah

Šéfové stran si to rozdají v šesti krajích

Strany a hnutí v úterý podaly své kandidátky do sněmovních voleb. Nejzajímavější souboje lídrů se odehrají v šesti regionech, hlavně ve velkých krajích a v hlavním městě Praze, kde se rozděluje nejvíc mandátů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Výjimkou je Ústecký kraj, kde je k dispozici jen 13 poslaneckých křesel. Tam se ale odehraje nejsledovanější duel. Na poslední chvíli se tu rozhodl kandidovat premiér Andrej Babiš (ANO), který se postavil šéfovi pirátů Ivanu Bartošovi.

K volbám 8. a 9. října podalo kandidátky o třetinu méně stran a hnutí než před čtyřmi roky. Letos do voleb jde 22 volebních seskupení, minule to bylo 31 stran a hnutí. Ty budou moci ještě s kandidátkami svobodně nakládat do 20. srpna, poté budou soupisky zaregistrovány.

Ke sněmovním volbám se přihlásilo 22 seskupení, méně než minule

Domácí

Jedním z důvodů menšího počtu volebních subjektů je fakt, že pět stran, které před čtyřmi lety kandidovaly samostatně, jde do voleb ve dvou koalicích. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 vytvořily koalici Spolu. Společnou kandidátku sestavili piráti a STAN. Také zástupci Trikolóry se propojili se Soukromníky a Svobodnými jako jedna volební strana.

Ve Středočeském kraji na sebe narazí šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček a předseda STAN Vít Rakušan. Proti nim se postaví ministr dopravy a průmyslu Karel Havlíček (za ANO), koalici Spolu povede poslanec ODS Jan Skopeček.

V Moravskoslezském kraji za ČSSD kandiduje ministr kultury Lubomír Zaorálek, ANO vede hejtman Ivo Vondrák, koalici Spolu poslanec Zbyněk Stanjura, který v regionu dlouhodobě vedl kandidátky ODS.

ANO se hádá kvůli krajským kandidátkám

Domácí

V čele komunistů stejně jako před čtyřmi lety bude poslanec Leo Luzar. Lídrem koalice pirátů a STAN je pirátský poslanec Lukáš Černohorský. V čele kandidátky Přísahy to je bývalý šéf ostravské expozitury Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek.

O radikální voliče se tam střetne předseda SPD Tomio Okamura s Lubomírem Volným, který před čtyřmi roky za SPD na severu Moravy vedl kandidátku. S Okamurou se ale rozkmotřil a nyní je celostátním i moravskoslezským lídrem uskupení Volný blok.

Nejvíce lídryň se sešlo v Praze. Koalici Spolu tu vede šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, koalici pirátů a STAN místopředsedkyně pirátů Olga Richterová. ČSSD vsadila na ministryni práce Janu Maláčovou. Komunisté na bývalou poslankyni Martu Semelovou.

Čím blíž do voleb, tím mírnější boj s pandemií, ukázala studie

Ekonomika

ANO reprezentuje poslanec Patrik Nacher. Za Přísahu chce do Sněmovny šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a bývalý prezidentský kandidát Jiří Hynek.

Kontroverzi hlavně v katolické církvi vyvolal spolupracovník kardinála Dominika Duky Josef Nerušil, kandiduje totiž jako jednička SPD. Volný blok vyslal bývalou prezidentskou kandidátku Janu Bobošíkovou.

Šéf lidovců Marian Jurečka je jedničkou na Olomoucku, konkuruje mu exhejtman a poslanec ANO Ladislav Okleštěk a za piráty a STAN starosta Nové Hradečné Tomáš Müller.

Volby by vyhrálo ANO. Šlachta mimo hru

Parlamentní volby

Šéfové některých stran se střetnou i na jihu Moravy. Lídrem Spolu je šéf ODS Petr Fiala. Jižní Moravu si jako svou základnu vybral také předseda Přísahy, bývalý policista Robert Šlachta. Hnutí ANO zde povede vicepremiérka, ministryně financí a brněnská rodačka Alena Schillerová (za ANO). Za piráty a STAN je vyzve místopředseda pirátů Radek Holomčík.

Soc. dem. na poslední chvíli vytáhli na jižní Moravě do čela prvního místopředsedu strany Romana Onderku. Odezvou na tuto akci byl odchod 14 kandidátů včetně krajského šéfa organizace Břetislava Štefana.

Také další vládní strana si po zásazích shora zadělala na potíže, a to, když si vedení ANO prosadilo na čtvrté místo exministryni spravedlnosti Taťánu Malou, kterou z vlády bleskově smetla plagiátorská aféra a která podle rozhodnutí organizace měla být na kandidátce až osmá.

Nejzajímavější střety (počty mandátů)
Ústecký kraj (13)
Andrej Babiš (ANO)
Ivan Bartoš (piráti a STAN)
Jaroslav Foldyna (SPD)
Praha (24)
Patrik Nacher (ANO)
Olga Richterová (piráti a STAN)
Markéta Pekarová Adamová (Spolu)
Jana Maláčová (ČSSD)
Marta Semelová (KSČM)
Středočeský kraj (26)
Karel Havlíček (ANO)
Vít Rakušan (piráti a STAN)
Jan Skopeček (Spolu)
Jan Hamáček (ČSSD)
Jihomoravský kraj (23)
Alena Schillerová (ANO)
Petr Fiala (Spolu)
Radek Holomčík (piráti a STAN)
Roman Onderka (ČSSD)
Robert Šlachta (Přísaha)
Moravskoslezský kraj (22)
Ivo Vondrák (ANO)
Zbyněk Stanjura (Spolu)
Tomio Okamura (SPD)
Lubomír Zaorálek (ČSSD)
Olomoucký kraj (12)
Ladislav Okleštěk (ANO)
Marian Jurečka (Spolu)
Radim Fiala (SPD)

Reklama

Výběr článků

Načítám