Hlavní obsah

Lukáš Černohorský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Český politik a IT analytik, člen České pirátské strany, v níž působí i jako předseda Krajského sdružení v Moravskoslezském kraji. V letech 2014 až 2016 byl předsedou Pirátů, v říjnových volbách 2017 do Poslanecké sněmovny byl za Piráty zvolen poslancem.

Lukáš Černohorský se narodil v roce 1984 v Dlouhé Lhotě u Příbrami, odkud se přestěhoval do Ostravy. Vystudoval střední průmyslovou školu elektrotechnickou, kterou ukončil v roce 2004. Po jejím skončení vystudoval Vysokou školu báňskou v oboru měřící a řídicí technika, který úspěšně ukončil v roce 2010.

Pracoval jako IT Analytik, tester, naposledy jako projektový manažer. Angažuje se i jako tiskový mluvčí a člen petičního výboru Petice za zachování tří ostravských historických budov, které tvoří celek zvaný Ostravica-Textilia. Ve svém volném čase se věnuje společenskému tanci, kterému propadl před více než 15 lety. Mezi jeho další vášně patří elektronika a operační systémy.

V komunálních volbách v roce 2010 kandidoval do Zastupitelstva města Ostravy, ale neuspěl. Stejně tak neuspěl jako lídr Pirátů v krajských volbách v roce 2012, když se pokoušel dostat do zastupitelstva Moravskoslezského kraje.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 a v roce 2013 kandidoval za Piráty v Moravskoslezském kraji, ale poslanecký mandát ani jednou nezískal. Dne 2. srpna 2014 byl zvolen na celostátním fóru v Praze předsedou České pirátské strany, když získal 78 hlasů. Funkci předsedy strany vykonával do dubna 2016.

Ve volbách do Senátu v roce 2016 se rozhodl kandidovat za Piráty v obvodu č. 73 – Frýdek-Místek, nesplnil však zákonnou věkovou hranici a kandidatura mu tak nebyla umožněna. Zároveň byl v krajských volbách v roce 2016 lídrem kandidátky Pirátů v Moravskoslezském kraji, ale neuspěl.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 byl lídrem Pirátů v Moravskoslezském kraji a z této pozice byl zvolen poslancem.

Články k tématu