Hlavní obsah

Čím blíž do voleb, tím mírnější boj s pandemií, ukázala studie

Odpověď vládnoucích politiků na globální pandemii nemoci covid-19 do značné míry ovlivnilo, zda se zrovna blížily důležité volby. Vyplývá to z aktuálního výzkumu provedeného na Univerzitě v New Yorku, který vyšel v odborném časopise Journal of Public Economics.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Karlův most v Praze

Článek

Tento efekt se podle autorů projevuje zejména v ochotě sáhnout k opatřením s velkým ekonomickým dopadem, jako jsou uzávěry pracovišť. Autoři zkoumali data celkem ze 65 zemí světa.

Čím byly volby blíže, tím volnější měly vládní politické strany přístup k zavádění protipandemických opatření a naopak. Tvrdší protipandemická opatření pak nejčastěji zaváděli představitelé vlád, kteří nemohli ze zákonných důvodů znovu kandidovat.
Pavel Peterka, hlavní ekonom Roklen<br />

Vlády v období před volbami sahaly po méně restriktivních opatřeních. Vládní politici, kteří nemuseli mít obavy z výsledků voleb, protože do nich zbývalo hodně času, se nebáli zvolit restriktivnější politiku v souladu s radami expertů.

„Statistická analýza ukazuje, že čím byly volby blíže, tím volnější měly vládní politické strany přístup k zavádění protipandemických opatření a naopak. Tvrdší protipandemická opatření pak nejčastěji zaváděli představitelé vlád, kteří nemohli ze zákonných důvodů znovu kandidovat,“ komentoval výzkum hlavní ekonom skupiny Roklen Pavel Peterka.

Prázdnější hospody, více lahví a plechovek. Jak covid změnil konzumaci piva

Ekonomika

Podle Peterky můžeme tento efekt dobře sledovat i v České republice. Patrný byl zejména před krajskými volbami na podzim 2020, kdy se epidemická situace v Česku prudce zhoršovala.

„Neochota zavádět nepopulární a včasná opatření vyústila v České republice v explozi nákazy, která nás na několik měsíců zařadila mezi země s nejhorší pandemickou situací. Negativní dopady jsou přitom patrné dodnes – například ekonomická obnova začala oproti sousedním zemím o několik měsíců později,“ připomněl Peterka.

Blížící se volby, které jsou z pohledu stran mnohem důležitější než krajské, budou jistě politikům při rozhodování vrtat hlavou
Pavel Peterka, ekonom skupiny Roklen

Pokud se výsledky studie potvrdí, můžeme podle Peterky podobný vývoj očekávat i na konci léta a začátku podzimu před volbami do Sněmovny. Protipandemická politika vlády by tak mohla připomínat její přístup z podzimu 2020, kdy probíhaly volby do krajských zastupitelstev.

V roce 2020 v Česku zaniklo nejvíce firem v historii

Ekonomika

„Dopředu nelze říct, zda se scénář z roku 2020 bude opakovat, nebo zda se česká vláda poučila. Blížící se volby, které jsou z pohledu politických stran mnohem důležitější než krajské, budou ale jistě politikům při rozhodování vrtat hlavou. Statistika naznačuje, že ochota činit nepopulární rozhodnutí týdny před sněmovními volbami bude minimální,“ domnívá se Peterka.

Scénář z loňského podzimu by nicméně mohla změnit vyšší proočkovanost a vyšší počet lidí, kteří onemocnění prodělali. „Současný stav imunity populace však vzhledem k novým mutacím viru nemusí stačit,“ doplnil ekonom.

„Pokud dá vláda přednost volbám před pandemií, a my tak v boji s virem opět selžeme, hrozí další prohloubení společenských a ekonomických problémů. Bohužel se musíme spolehnout na politiky, pro které je otázka znovuzvolení přinejmenším stejně důležitá jako pandemie,“ uzavřel Peterka.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám