Hlavní obsah

Marta Semelová

Foto: Milan Malíček, Právo
Článek

Marta Semelová je od mládí členkou komunistické strany, za KSČM také v letech 2010 až 2017 zasedala v Poslanecké sněmovně. Pražská politička a učitelka na základní škole na sebe připoutala pozornost zejména svou obhajobou totalitních praktik KSČ. Právě proto bývá řazena k ortodoxní komunistické odnoži. Byla komunistickou kandidátkou na post pražské primátorky pro komunální volby 2018.

Marta Semelová, absolventka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze, se narodila 1. března 1960. Do KSČ vstoupila ihned po dosažení plnoletosti, čímž navázala na dlouholetou rodinnou tradici. Je rozvedená a má dvě děti.

Novináři bývá řazena ke stalinistickému křídlu strany, v povědomí širší veřejnosti vešla třeba veřejnou obhajobou Klementa Gottwalda.

V roce 2004 musela například i policii vysvětlovat svá slova „Gottwaldův odkaz stále platí“ pronesený veřejně v den výročí úmrtí Gottwalda.

O dva roky později zase prohlásila v rozhovoru pro Hospodářské noviny, že při politických procesech v 50. letech „byli souzeni jen ti, co se opravdu provinili". A rétoriku nemírnila ani v rozhovoru pro Hospodářské noviny před volbami v roce 2010. „Kolektivizace byla v zájmu prostých lidí. Bylo to období, kdy vznikala velice úspěšná zemědělská družstva," citoval Semelovou list.

O Semelové se rovněž psalo, když si v čele pražské buňky KSČM stěžovala na údajně zkreslené výklady dějin podávané ve školách. Podle jejích námitek období komunistické vlády není v učebnicích pojato objektivně.

Za své výroky již také čelila trestnímu oznámení, a to když v roce 2014 v pořadu Hyde park na České televizi zpochybnila například vynucené přiznání Milady Horákové nebo označila invazi vojsk Varšavské smlouvy za internacionální pomoc. Policie později případ odložila.

Kariéra v Praze

Jako členka zastupitelstva hlavního města Prahy pracovala ve výborech pro výchovu a vzdělávání a pro sociální politiku.

V roce 2018 byla v Praze kandidátkou komunistů na primátorku, strana ale neuspěla a Semelová se tudíž nedostala ani do pražského zastupitelstva.

Kariéra ve Sněmovně

Ve Sněmovně, kam byla v roce 2010 poprvé zvolena, působila ve výboru pro sociální politiku a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. V předčasných volbách 2013 se Semelová stala jedničkou komunistické kandidátky a svůj mandát obhájila.

V roce 2017 byla KSČM znovu zvolena jedničkou jejich kandidátky v Praze pro podzimní sněmovní volby. Díky preferenčním hlasům ji však přeskočil Jiří Dolejš a Semelová mandát znovu nezískala.

Články k tématu

Komunisté na mítincích varovali před válkou

Letošní 1. máj ze všech nejdříve začali slavit komunisté. Na mítinky v Praze a Brně přišlo vždy několik set lidí. Představitelé KSČM varovali před hrozbou...