Hlavní obsah

Námluvy Schillerové s lidovci a Piráty kvůli rozpočtu drhnou. Zpět jsou komunisté

Novinky, jam, ber
Praha
Aktualizováno

Vláda by se na úterní mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny svolané kvůli schvalování státního rozpočtu se schodkem 500 miliard korun mohla opět opřít o hlasy KSČM. Komunisté sice měli výhrady, ale začali otáčet. Jednání s KDU-ČSL a Piráty, kteří zatím vypadali pro vládu jako nejslibnější partneři, drhnou a k dohodám nedochází.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO)

Článek

Zatímco doposud komunisté navýšení letošního schodku státního rozpočtu ze stávajících 300 miliard korun na 500 miliard striktně odmítali a požadovali snížení, ve čtvrtek šéfka sněmovního rozpočtového výboru za KSČM Miloslava Vostrá řekla, že navrhovaný půlbilionový schodek je ochotná podpořit a navrhne to i stranickým kolegům.

Otazníky jsme si vyjasnili. Komunisté chtějí kývnout na schodek 500 miliard

Domácí

„Pokud se v zákoně schválí, aby peníze šly tam, kam mají, a bude to zamašličkováno, tak z mé strany je to k podpoře,” sdělila Novinkám Vostrá. Širší vedení strany by o tom mělo jednat v sobotu.

Vládě by stačili jen komunisti

Pokud by se na podpoře shodli, vláda k prohlasování zvýšení schodku státního rozpočtu nebude potřebovat hlasy ostatních opozičních poslanců.

U nich už ministryně financí Alena Schillerová (ANO) začala pomoc hledat a vyjednávat o jejich nejrůznějších požadavcích.

ANO hledá spojence pro podporu rozpočtu. Nabízí se Piráti i lidovci

Domácí

Ve čtvrtek Schillerová jednala s KDU-ČSL, avšak zatím bez výsledku. „Nemůžu říct, že bychom se dohodli. Prodiskutovali jsme naši představu, jak bychom viděli případnou podporu dalšího zvýšení deficitu státního rozpočtu. Pan premiér a paní ministryně zase řekli svoje představy. Budeme o tom zítra v KDU-ČSL jednat, a dohodli jsme se, že v pondělí si dáme vědět,“ řekl po jednání Jurečka ještě před oznámením komunistů.

Doplnil, že je potřeba, aby peníze byly jasně adresované a aby vláda doložila, na co už peníze poslala ze stávajícího schváleného rozpočtu se schodkem 300 miliard. Lidovci výměnou za své hlasy chtěli hlavně podporu bytové výstavby, podporu rodin či záruku tvorby nových pracovních míst.

Babišova hrozba předčasnými volbami je forma nátlaku, rozumíme tomu, zní z ČSSD

Domácí

„Chceme tu také vytvořit taková investiční opatření, abychom snížili na maximální možnou míru počty nezaměstnaných, kterých by na podzim mohlo výrazně přibývat,“ přednesl šéf lidovců.

Na program jednání se dostala také otázka státní pomoci pro soukromou leteckou společnost Smartwings. Nadstandardní pomoc je pro lidovce nepřijatelná. Ministryně zástupce strany na jednání ujistila, že neplánuje podporu, která by zatížila státní rozpočet, a že se „hledají jiné formy“.

Schillerová má čas získat hlasy pro schválení rozpočtu do úterý, kdy je na toto téma naplánovaná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

Už ve středu Schillerová oznámila, že došla k „předběžné dohodě” s Piráty. Připustila zároveň možnou státní pomoc lidem pracujícím na dohody (DPP a DPČ), což byl hlavní požadavek pirátských poslanců.

Pomoc pro lidi s DPP a DPČ? Schillerová oznámila předběžnou dohodu s Piráty

Ekonomika

Ani u této strany ale není ještě nic jasného, ovšem pokud se komunisté rozhodnou, nejspíš už to bude jedno.

„Včera jsme měli jednání, kde jsme podrobně prošli naše požadavky, které se týkají rozpočtu. Chceme snížit schodek a zahrnout do něj i podporu skupin, které ještě nic nedostaly. Bavíme se primárně o dohodářích,“ sdělil ve čtvrtek Novinkám Mikuláš Ferjenčík z Pirátů.

Piráti by si příspěvek představovali ve výši zhruba 350 korun denně, což by za celé období epidemie koronaviru dělalo zhruba 31 tisíc korun. Podpora by se mohla týkat asi 116 tisíc lidí a zásah do rozpočtu by činil 1,7 až 2,1 miliardy korun.

Vláda nemá jisté hlasy KSČM pro zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Domácí

Dále podle Ferjenčíka Piráti chtějí, aby byl stát připravený zajistit vyučovací pomůcky pro rodiny, které jimi nedisponují, aby při případné druhé vlně nevypadlo tolik dětí ze škol. „Bavíme i o transparentnosti rozpočtu a státních podpor,“ doplnil.

Podle něj by nyní měla Schillerová projednat pirátské požadavky s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a šéfem poslaneckého klubu ANO Jaroslavem Faltýnkem. K dohodě by podle Ferjenčíka mohlo dojít příští týden. „Buď se dohodneme, nebo budeme jednat dál,“ nadnesl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám