Hlavní obsah

Vláda nemá jisté hlasy KSČM pro zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Komunisté zatím nejsou rozhodnuti, zda podpoří navýšení schodku rozpočtu na 500 miliard korun tak, jak navrhuje vláda. Role KSČM je přitom klíčová, s jejich podporou právě kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) vládne. Novinářům to v pátek řekli předseda KSČM Vojtěch Filip a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Rozuměli jsme tomu, když vláda zvyšovala schodek na 300 miliard korun. Nyní ale nejsme přesvědčeni o tom, že samotné zvýšení schodku přinese nastartování ekonomiky, když nebude jasno, kam budou prostředky směřovat,” řekl novinářům před jednáním Filip.

Po schůzí s ministryní Schillerovou uvedl, že výkonný výbor zatím neuzavřel své stanovisko. „Může se stát v krizovém scénáři, že se rozhodneme až na jednání ústředního výboru KSČM, které bude 20. června,” uvedl po jednání šéf komunistů.

Vláda to nemá jisté 

Podpora KSČM je pro menšinovou vládu ANO a ČSSD přitom klíčová, jelikož ji tolerují. Vláda tak nemá jisté, zdali schodek 500 miliard korun schválí Poslanecká sněmovna na další schůzi.

„Debata byla velmi konstruktivní. Rozpočet bychom chtěli projednat ve Sněmovně 16. června. Přizpůsobíme se ale vývoji,” doplnila ho Schillerová. Znamená to, že by Sněmovna mohla o rozpočtu jednat až poté, co se shodne vedení KSČM.

Kraje a obce  

Druhým tématem jednání byl také příspěvek pro obce. Komunistům vadí plošnost příspěvku. Malým obcím do 3000 obyvatel by ale komunisté příspěvek 1200 korun na obyvatele přiznali. Větší dosáhnou na dotace nejen z centra, ale i z krajů.

Obce dostanou 1200 korun za každého obyvatele, schválila vláda

Domácí

Jako řešení proto navrhovali navýšení rozpočtu krajů tak, aby mohly obcím peníze rozdělovat, například na opravy silnic či sociální služby. Ani v tomto případě se vedení KSČM s ministryní Schillerovou neshodlo. Podle Filipa je strana ale ochotna jednat o kompromisu.

Sedm podmínek 

Filip také před jednáním novinářům řekl, že chce změnit podmínky pro toleranci menšinové vlády ANO a ČSSD. „Jak jsme měli sedm bodů pro toleranci vlády, tak jsme nepočítali s tím, že přijde krize. Zvažujeme, že budeme jednat i o těchto bodech,” uvedl Filip.

Mezi sedm podmínek patří například růst minimální mzdy, zdanění církevních restitucí, udržení kvalitní zdravotní péče nebo ochrana přírodních zdrojů před zcizením do zahraničních rukou.

Jak se podmínky změní, ale bude podle něho jasné až po jednání ústředního výboru strany. To by podle něho mělo být 20. června.

Reklama

Výběr článků

Načítám