Hlavní obsah

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Komunisté chtějí, aby vláda přistoupila ke snížení 500miliardového schodku státního rozpočtu. Premiér Andrej Babiš (ANO) zatím šéfa KSČM Vojtěcha Filipa o podpoře rozpočtu nepřesvědčil. Podle komunistů by měla vláda konkretizovat investice, na něž hodlá peníze použít. Ve výboru KSČM návrh nepodpoří.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vlevo) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vláda žádá Sněmovnu o navýšení schodku už potřetí, kvůli koronavirové epidemii narostl z původních 40 miliard zatím na 300 miliard. Komunisté dosud v hlasování menšinový kabinet ANO a ČSSD podpořili. Jejich případná podpora pro rekordní schodek 500 miliard ale dosud není jasná. Filip po jednání konstatoval, že při projednávání navýšení schodku ve výboru se poslanci KSČM zdrží a návrh následně posoudí experti strany.

„Premiér sice argumentoval stanoviskem prezidenta republiky (Miloše Zemana), ale já pořád chci vidět investiční plán, který by to zahrnoval,” řekl Filip s tím, že musí být jasné, na co chce vláda peníze použít.

„Usnesení našeho výkonného výboru je jasné, že nechceme tak vysoký schodek a že chceme sedmiletý plán řešení konsolidace veřejných financí, protože tak velké zadlužení Česká republika během jednoho roku ještě neměla,” uvedl Filip. Kde by vláda měla škrtat, je podle Filipa předmětem jednání.

Vláda nemá jisté hlasy KSČM pro zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Domácí

„Nemáme úplně jasno, na co, kam a jak,” řekl v úterý na rozpočtovém výboru poslanec KSČM Jiří Dolejš.

S Babišem jednal Filip i o změně toleranční dohody, na jejímž základě komunisté vznik kabinetu podpořili. „Krize změnila požadavky na řízení společnosti a také na priority dalšího vývoje,” uvedl bez dalších podrobností.

Zeman souhlasí se zvýšením deficitu na rekordních 500 miliard, řekl Babiš

Domácí

Babiš v pondělí jednal o deficitu s prezidentem Milošem Zemanem. Podle premiéra získá prezidentův souhlas proinvestiční schodek. „Máme investovat rekordní sumu, téměř 200 miliard celkem, z toho 140 miliard z českých zdrojů. Z toho 111 miliard na dopravní infrastrukturu. Chceme se z dopadu koronaviru proinvestovat. To je ten náš hlavní cíl,” uvedl Babiš po schůzce.

Havlíček: Česko si podle prezidenta může schodek půl bilionu dovolit

Domácí

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) původně chtěla požádat Sněmovnu o podporu dalšího navýšení deficitu tento týden. Po pátečním jednání s komunisty, kteří hodlají věc probrat až na sobotním zasedání širokého vedení, uvedla, že může žádost posunout na další týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám