Hlavní obsah

Babišova hrozba předčasnými volbami je forma nátlaku, rozumíme tomu, zní z ČSSD

Novinky, Renáta Bohuslavová

ČSSD považuje vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) o předčasných volbách za formu nátlaku při vyjednávání o rozpočtu. Na úterní tiskové konferenci to prohlásil šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka a dodal, že takovému postupu ale rozumí. Babiš ale následně svá slova vzal zpět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zleva Jan Chvojka a Jan Hamáček (oba ČSSD)

Článek

„Cesta k předčasným volbám je složitá. Myslím, že to není něco, co je na pořadu dne, a že by to nebylo úplně rozumné. Nicméně jeho vyjádření rozumím. Používá to možná jako formu nátlaku, jak změnu rozpočtu prosadit,” prohlásil na tiskové konferenci šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Dále dodal, že teoretickou možnost spojení krajských a sněmovních voleb v říjnu vidí, ale není podle něj na pořadu dne.

Babiš trvá na obřím schodku, nevyloučil ani předčasné volby

Domácí

Reagoval tak na dopolední slova premiéra Andreje Babiše k jednání o rozpočtu se schodkem 500 miliard. Ten totiž nechtějí podpořit ani opoziční strany, ani KSČM, která vláda toleruje a na jejíž hlasech je vláda závislá.

Babiš po jednání předčasnými volbami pohrozil, následně ale vzal své vyjádření zpět.

„Nechci předčasné volby, ale pokud by naše koaliční vláda nemohla prosadit ty rozpočty, které potřebujeme, tak potom to může být otázka na stole,” prohlásil Babiš po ranním jednání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem.

Komunisté chtějí, aby vláda přistoupila ke snížení 500miliardového schodku státního rozpočtu, revidovala výdaje na obranu a konkretizovala investice.

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Domácí

KSČM: Chybí specifikace

„Není žádným tajemstvím, že k tomuto návrhu máme výhrady. Chybí absolutně specifikace, kam finanční prostředky z tohoto schodku budou nasměrovány. Dále si musíme uvědomit, že nejde pouze o rok 2020, ale i následné roky. Už jsme mediálně zaznamenali, že příští rok je předběžné hrubé číslo na schodek 300 miliard, takže to už máme schodek 800 miliard,” uvedla na tiskové konferenci předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM.

Konkrétnější rozepsání státních výdajů pro rok 2021 požaduje i opozice. Vláda si podle ní dělá vlastní polštář na předvolební dárečky pro voliče a chce bianco šek a zatím neřekla přesně na co.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) slíbila, že poslancům detaily rozpočtu představí, ale zatím je nikdo neviděl, ani komunisté.

Reklama

Výběr článků

Načítám