Hlavní obsah

ANO hledá spojence pro podporu rozpočtu. Nabízí se Piráti i lidovci

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hnutí ANO hledá spojence pro podporu rozpočtu se schodkem 500 miliard. Pokud se nepodaří přemluvit KSČM, ve hře jsou i Piráti nebo lidovci. Každá ze stran ale chce, aby vláda kývla na jejich podmínky. Zatímco Piráti požadují přímou podporu pro DPP a DPČ, lidovci zase trvají na podpoře pro rodiny.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Vláda ANO a ČSSD pro podporu rozpočtu mohla v minulých letech počítat s 15 hlasy komunistických poslanců. Ti naposledy ve Sněmovně podpořili i navýšení schodku na 300 miliard. Další navýšení na 500 miliard ale už podpořit nechtějí a kladou si podmínky.

Chtějí, aby byl deficit maximálně 450 miliard, vláda revidovala výdaje na obranu a konkretizovala investice.

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Domácí

„Není žádným tajemstvím, že k tomuto návrhu máme výhrady. Chybí absolutně specifikace, kam finanční prostředky z tohoto schodku budou nasměrovány. Dále si musíme uvědomit, že nejde pouze o rok 2020, ale i následné roky. Už jsme mediálně zaznamenali, že příští rok je předběžné hrubé číslo na schodek 300 miliard, takže to už máme schodek 800 miliard,” uvedla na úterní tiskové konferenci předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM.

Na to, aby ministryně financí Alena Schillerová komunisty přemluvila, má čas do příštího úterka, kdy je naplánovaná mimořádná schůze Poslanecké sněmovny. Na ní bude jediným bodem právě rozpočet. Poslanci totiž odmítli zabývat se nejdůležitějším zákonem roku ve stavu legislativní nouze, tedy ve zrychleném řízení.

ANO chce svolat mimořádnou schůzi kvůli zvýšení schodku rozpočtu

Domácí

Vládě se ale mimo komunistů rýsují i další partneři. Těmi jsou Piráti nebo lidovci, obě strany si ale také pro podporu kladou podmínky.

„Jednání s vládou už probíhají. Máme zcela jiný názor na řešení kompenzace obcí, než má KSČM. Chceme, aby to dostaly všechny obce, zatímco oni jen obce do 3000 obyvatel, ve kterých mají komunisti nejvíce svých zástupců,” prohlásil na úterní tiskové konferenci Pirát Mikuláš Ferjenčík. A dodal, že jedna z jejich dalších podmínek je, aby rozpočet pamatoval na kompenzace pro DPP a DPČ, na které se zatím v rámci kompenzačních mechanismů kolem koronaviru nedostalo.

Kompenzace pro obce prošly ve výši 1200 korun na každého obyvatele pro všechny obce bez rozdílu a vláda tak dala signál, že na komunistické výtky pro tentokrát zřetel brát nebude.

Ochotně se hnutí ANO staví i k návrhu na kompenzace pro DPP a DPČ. „To se mi líbí v podstatě. Bohužel, ostatní k tomu přidávají další věci,” prohlásil na úterní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Během dne pohrozil i předčasnými volbami, pokud se rozpočet nepodaří schválit.

Zároveň dodal, že pokud strany konečný rozpočet nepodpoří, obce nedostanou nic.

Babiš se zalekl vlastních slov o předčasných volbách. Po chvíli je vyloučil

Domácí

Podmínky si kladou i lidovci. Ty by se měly týkat finanční podpory rodin a tvorby nových pracovních míst.

„Jestli vláda bude schopna složit účty a jasně rozpoložkovat, o čem se bavíme do budoucna, a bude to proinvestiční, jsme připraveni jednat o podobě tohoto schodku,” uvedl v úterý ve Sněmovně šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek.

Novinkám následně řekl, že vláda musí primárně doložit, na co už peníze poslala.

„Chceme jednoznačné vyúčtování 300 miliard korun (stávající schválený schodek rozpočtu, pozn. red.) a musí to být písemně doloženo všem poslancům. Dokud to nebude předloženo, nemá smysl bavit se o čemkoliv dalším,” doplnil.

Ministři ČSSD odmítli dotaz Novinek o vyjednávání podpory pro nový schodek rozpočtu komentovat. Podle zdrojů redakce jim však ministryně Schillerová na vládě v minulosti tvrdila, že podporu pro půlbilionový deficit vyjednanou má.

Podle Schillerové existuje nakonec možnost, že by rozpočet podpořilo více stran. „Jednám jak s KDU-ČSL, tak s Piráty. Třeba nás nakonec podpoří klubů víc. Co se dohod týče, tak to nevylučujeme, ale je potřeba najít formu,” doplnila Novinkám šéfka státní kasy.

Reklama

Výběr článků

Načítám