Hlavní obsah

Otazníky jsme si vyjasnili. Komunisté chtějí kývnout na schodek 500 miliard

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá za KSČM doporučí spolustraníkům, aby podpořili navýšení schodku letošního rozpočtu na 500 miliard, jak chce vláda. KSČM s podporou váhala, a tak Schillerová sháněla podporu u dalších stran. Vostrá v rozhovoru pro Novinky uvedla, že si na čtvrtečním jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) objasnily, kam peníze půjdou. O definitivní podpoře rozhodne v sobotu širší vedení strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM)

Článek

Pro Českou televizi jste řekla, že by komunisté mohli podpořit rozpočet se schodkem 500 miliard. Kde se to zlomilo? Původně jste říkali, že budete akceptovat pouze 450 miliard?

Je to můj názor, ale vyhodnotí to stranický orgán. Měly jsme dnes jednání na ministerstvu financí s paní ministryní Schillerovu a otazníky, které byly i specifikace, jsme si objasnily. Byly upřesněny záležitosti týkající se například kůrovce, kde je sedm miliard, a je to jedna z našich priorit.

Doporučíte tedy, aby širší vedení strany schodek 500 miliard podpořilo?

Pokud se v zákoně schválí, aby peníze šly tam, kam mají, a bude to zamašličkováno, tak z mé strany je to k podpoře.

Babiš Filipa nepřesvědčil, komunisté chtějí po vládě nižší schodek

Domácí

Mluvilo se o cca 140 miliardách, kde nebylo jasné, na co je vláda chce dát, tak to jste si vyjasnily?

To už je navržené jako pozměňovací návrh. My budeme podávat ještě svůj pozměňovací návrh, kde budeme chtít, aby se objevila podpora sester v sociální oblasti, což tam zatím není. Ale z mého pohledu to bylo rozklíčováno přijatelným způsobem. Jsou tam peníze pro obce, kraje, do zdravotnictví, do sociální oblasti. Z tohoto pohledu, jak jsou peníze i díky pozměňovacímu návrhu nasměrovány, tak odpovídají našemu volebnímu programu. Teď už s tím osobně problém nemám.

Vláda nemá jisté hlasy KSČM pro zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard

Domácí

Takže bude jen váš pozměňovací návrh?

Ne, jeden už je vložen v systému, dával ho tam pan premiér Babiš jako poslanec. Ale my jsme ještě řešili náš pozměňovací návrh s ohledem na podporu sester v sociální oblasti.

Je v rámci těchto změn podpora pro DPP a DPČ, jak požadují Piráti?

Ani v našem pozměňovacím návrhu, ani v návrhu pana premiéra tato konkrétní položka teď napsána není, ale nemohu vyloučit, že se tam v rámci druhého čtení neobjeví.

Pomoc pro lidi s DPP a DPČ? Schillerová oznámila předběžnou dohodu s Piráty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám