Hlavní obsah

Pražští podnikatelé se dočkali. Od pondělí mohou i oni žádat o podpůrný úvěr

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od pondělí 20. dubna budou moci pražští podnikatelé postižení opatřeními proti šíření koronaviru žádat o finanční podporu. Budou moci Českomoravskou záruční a rozvojovou banku (ČMZRB) požádat o poskytnutí záruky za úvěr u komerční banky spolu s finančním příspěvkem na úhradu úroků. Do projektu půjde až 600 milionů korun. Ve čtvrtek to schválili pražští zastupitelé.

Foto: Novinky

Pražská restaurace Lokál

Článek

„Ačkoli mimopražští podnikatelé mohou již od 2. dubna žádat pomoc v rámci programu COVID II, pražští podnikatelé až dosud takovou možnost nedostali. Proto jsme připravili vlastní program, který jim během několika dní zpřístupní provizorní podporu. Alespoň částečně tak přispějeme k narovnání podmínek pražských a mimopražských podnikatelů,“ uvedl pražský primátor Zdeněk Hřib.

Současný vládní program COVID II se na pražské podnikatele nevztahuje kvůli financování z evropských strukturálních fondů, určených pro méně rozvinuté regiony. České hlavní město do nich jako bohatý region nemá přístup.

Podnikatelům se proplatí úroky z půjčky Covid II zpětně

Koronavirus

Až 600 milionů korun

Místo toho má ale vlastní operační program Praha - pól růstu zaměřený na vzdělávání, životní prostředí či inovace a právě z něj je vyčleněno 600 milionů korun. Žádosti o záruku budou zájemci moci ČMZRB podávat již od pondělí.

Pražští podnikatelé si zatím na peníze z Covid II nesáhnou

Stalo se

Parametry záruky budou stejné jako v případě COVID II: podniky budou moci získat záruku až do výše 80 procent jistiny komerčního úvěru při výši zaručovaného úvěru až do 15 milionů korun, včetně tří let ručení a finančního příspěvku na úhradu úroků až do výše jednoho milionu korun.

Z programu bude možné financovat náklady na mzdy a energie, platby za nájemné, úhradu dodavatelsko-odběratelských faktur, předfinancování pohledávek či pořízení majetku, zásob a dalšího drobného majetku.

„Díky zárukám budou mít podnikatelé na území hl. m. Prahy výrazně lepší přístup k získání bankovního úvěru na financování svého provozu. Tento bude navíc díky finančním příspěvkům pro podnikatele levnější a nezatíží tolik jejich rozpočty,“ dodal náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám