Hlavní obsah

Pražská hygienička: Když se situace zhorší, v opatřeních přitvrdíme

Novinky, Klára Beranová
Praha

Pokud by se epidemiologická situace v Praze zhoršila, hygienici by v opatřeních proti šíření koronaviru přitvrdili. Roušky by se pak znovu musely nosit ve všech veřejných budovách. Novinkám to řekla hlavní pražská hygienička Zdeňka Jágrová. Další nakažení z párty v klubu Techtle mechtle by však podle ní neměli od příštího týdne přibývat a ohnisko by mělo vyhasnout.

Článek

Hygienická stanice v Praze rozhodla o tom, že k opatřením, která ve čtvrtek vyhlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), přidá ještě povinnost nosit roušky i v nepobytových zdravotnických zařízeních. Je ta situace v Praze horší než v ostatních částech ČR?

Ano. Stabilně zde dochází k nárůstu. Nelze to ale zatím vůbec srovnávat se situací ve Frýdku-Místku. Praha je složitý problém. Je zde mnoho lékařských zdravotnických zařízení, kam jezdí pacienti z různých částí země, a proto jsme k tomuto přistoupili.

Dvě pobaltské země vyřadily Česko ze seznamu bezpečných států

Koronavirus

Co je nyní pro hygieniky nejdůležitější údaj pro zavádění opatření proti koronaviru?

Je to týdenní incidence, výskyt onemocnění u osob nad 65 let, jenž nyní není alarmující. Dalším údajem je i počet hospitalizovaných, který také není příliš vysoký. Musíme být ale v předstihu.

Roušky jsou zpět. Od soboty budou povinné na vnitřních hromadných akcích

Domácí

Takže pokud by počet hospitalizovaných narůstal, tak dojde k dalším opatřením.

Samozřejmě. Potom by se rozšířilo nošení roušek opět do všech veřejných budov. Ta situace může nastat.

I když je nyní nakažených víc, průběhy nejsou obecně tak vážné. Čím to je?

Předpokládáme, že virus není tak expanzivní. Mohl změnit také vlastnosti nebo lidé, kteří jsou na toto onemocnění citlivější, tak nejsou tomu onemocnění vystavováni.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová

Obě nová opatření zavedená ministrem Vojtěchem cílí na hromadné akce uvnitř budov. Ministr to dával do souvislosti s případem z pražského podniku Techtle mechtle. Tam se po party, na níž byla nakažená osoba, infikovalo více lidí. Představují tedy právě kluby nyní opravdu to největší riziko?

V Praze je největším problémem zmíněná akce v tomto klubu. Měla velké množství účastníků a jen velmi obtížně s nimi stíháme hovořit. Je to také uzavřená skupina mladých lidí, kteří byli členy sportovních oddílů, takže se onemocnění přenášelo. Předpokládáme ale, že v průběhu příštího týdne klastr uzavřeme a nové případy nebudou přibývat. Postupně bude také ohnisko vyhasínat.

Když tedy nejsou největším problémem kluby obecně, co tedy?

To kdybych věděla, tak si tam půjdeme stoupnout, všechny vytřeme a nebudeme mít žádný problém. Ale já to nevím.

A co zdravotnická zařízení nebo domovy pro seniory?

Tam není riziko ve smyslu toho, že by se nakazil každý, kdo tam přijde. Jsou tam ale osoby, pro které by v případě onemocnění znamenala nákaza větší riziko. Zařízení jsou ale bezpečná.

Roušky budou nově povinné na akcích uvnitř budov, kde bude sto a více lidí, ale když nepůjde o organizovanou akci, povinné nebudou. Jakou to má podle vás logiku z hlediska šíření viru?

To se musíte zeptat na ministerstvu zdravotnictví. Já toto nechci komentovat. Nevím, co za tím stálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám